2016-10-08

Beethoven använde inte musik som politiskt vapen

Ikväll - i ett TVprogram - görs ännu ett försök att tala om vad Beethoven egentligen menade med sin musik. Men han använde inte musik som politiskt vapen. Han var ingen revolutionär hur mycket man än försöker förvandla honom till det. Han var mer av en Donald Trump typ. Ni skulle bara veta ... Men där talspråket slutar tar tonspråket vid. 
Men det går naturligtvis att göra vad man vill av Beethoven och det har gjorts och görs. Nazisterna gjorde honom till nationalist. Det dirigerades med stora bilder av Hitler i okesterfonden och vid begravningar av ledande nazister spelades bl a Beethovens violinkonsert. 
Vänstern har gjort Beethoven till en förkämpe för allt den drömt om. Och när Berlinmuren föll så spelades hans nionde symfonin, den som EU idag gjort till sin "nationalsång"!
I Wien besökte jag tillsammans med en musikhistoriker, som grävt ner sig i Beethovens liv och musik, bl a den lägenhet där Beethoven en gång bott. Sen tog vi oss vidare till några av de lokaler där hans musik spelades. Speciellt minns jag det lilla rum i ett stort palats där hans tredje symfoni uruppfördes. 
Jag är svag för Beethoven. Det är brorsan också som komponerar - men brorsan gillar inte hur det låter när Beethoven "får stånd" som brorsan säger. Själv är jag mycket svag för all hans musikaliska dramatik. Få kastar en så högt och sänker en så lågt som Beethoven  
Men detta lilla stycke gillar vi båda. Den andra satsen börjar efter 3:30. 

   

Inga kommentarer: