2016-10-13

Neo-fascisten Donald Trump



Kvällens tal av Donald Trump visar upp honom i all önskvärd tydlighet. Världen är rutten, en konspiration, alla politiker är korrupta, han misstror demokratin, anser att det amerikanska valet är "riggat" och han själv är den enda som rädda den amerikanska civilisationen som nu hotas av undergång, Han uppmanar folk ur sin rörelse att "bevaka" valet och har antytt att han inte kommer att acceptera ett valnederlag.
Trump blandar en klassisk vänsteranalys av storkapitalet med en lika klassisk neo-fascistiskt av hur grundlurat det amerikanska folket är. Trump är mannen som river masken av samhället, en frälsare. Om detta förs knappast någon seriös debatt. Fast valet långtifrån är avgjort. Det svgörs på vad Trump kallar för den nya "independence day" 8 november då valet sker. I förbifarten sade han också att han ska stämma New York Times för alla lögner de sprider.
Inom min bekantskapskrets kan jag peka ut många som talar och tänker som Trump. Förvirrade vänsteranhängare, såna som dras till Sverige-Demokraterna "som ju har rätt".
Det är med Trump som med en bergsbestigare som hittat en ny väg till toppen, Han kommer att följas av fler. Nästa år har vi val i Frankrike och Tyskland.
Carl Bernstein är en av USAs främste journalister. Här är hans syn på Trumps amerikanska variant av neo-fascism:

 

Inga kommentarer: