2011-08-02
Renässansen
På 1500-talet talades om en pånyttfödelse av antikens konster och vetenskaper (på italienska kallades det för "rinascita"). På 1800-talet, under romatiken, lanserades renässansbegreppet. Historien sågs som en rad avgränsade epoker, som olika salar i ett museum. Antiken kom först. Sen medeltiden som skildrades som en mörk värld, full av förtryck, vidskepelse och barbari. Karl Marx, ett bedårande barn av sin tid, delade upp historien i andra epoker.
Romantikerna menade att den "moderna" tiden började på 1700-talet med "upplysningen" och franska revolutionen. Men enligt renässansteoriens förespråkare gick startsskottet redan på 1400- och 1500-talen. Då, påstods det, började människor upptäcka sig själva och världen utanför sig. Som om inte det oupphörligt skett och sker? Men från 1800-talets europeiska, koloniala och imperiala utsiktstorn, föddes alltså redan på 1400-talet den typiska "renässansmänniskan", liksom en ny konst och diktning, som ville fånga det unika och individuella hos varje människa. De som drev den tesen borde läsa Platon. Jämfört med honom framstår t ex Jesus som en ganska enkel figur.
1800-talets intellektuella menade vidare att renässansen och individens födelse, ledde till en brinnande lust att utforska och lägga under sig omvärlden. Det skulle tagit sig uttryck i de sk "upptäcksresorna". Att andra folk och kulturer bebodde de världsdelar och länder som upptäcktes, lämnades därhän. Den västerländska ekonomin, tekniken och vetenskapen tog ett språng och lämnade övriga kulturer bakom sig. Inte minst den kinesiska som länge varit västvärldens rival. Segraren skriver historien. Och på 1800-talet stod Europa som segrare.
Dags för att skriva om historien efter eget skön. Med bl a ledstjärnor som nationalism, romatik, renässansvurm och dyrkande av stora genier och ledare. 1500-talet inventerades och man fann en hel del storslagenhet, bl a Leonardo da Vinci, Michelangelo, Rabelais, Shakespeare, Machiavelli m.fl.
Forskarna försökte sedan visa hur renässansen spritt sig från Italien till Europas övriga länder och hur den där bidragit till att skapa en ny litteratur, konst, arkitektur, musik och vetenskap. Och en ny syn på människan och världen. Gustav Vasa och hans söner var enligt denna syn de första svenska renässansmänniskorna.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar