2011-08-21

En galloperande inflation

Inte bara Jugoslavien utan Grekland, Albanien, Turkiet, Spanien och Portugal var för inte så länge sedan diktaturer. De finns inte längre kvar i Sydeuropa, men deras ekonomiska modell gör det; gästarbetare, turism och utländska lån – inte export – är vad man lever på. Det jättelika flödet av billiga eurokrediter som avreglerade marknader och medlemskap i eurozonen försett Sydeuropa med.

Dessa inkomstkällor utgör det medelhavssamhällets ryggrad. I stället för att försöka skapa tillväxt lever man på andras, lånar nya pengar och väntar på turister. Men ingen eller låg tillväxt betyder ingen återbetalning av skulder. Kanske fanns inte ens avsikten att betala tillbaka annat än som ett till intet förpliktande löfte?

Stater som Grekland och Portugal har varit bankrutta fem gånger sedan 1800, Spanien hela sju gånger.De utlånade pengarna lär vara försvunna för gott. Till sist återstår väl ingenting annat än att låta inflationen ta hand om både Europas och Amerikas skuldberg: en galopperande inflation där ingen av oss kommer att sitta säker i sadeln.

Inga kommentarer: