2011-08-08

Pierre Equem de Montaigne


Han föddes 29:e september 1495. Vi vet inte mycket om honom. Som den förste i släkten gick han in i franska armén för att slåss i Italien. Där hade strider rasat sedan 1494, året innan Pierre föddes, och de fortsatte oupphörligt fram till 1559 då ett fredsavtal slöts eftersom inbördeskrig då utbröt i Frankrike och soldaterna måste återvända hem för att slåss där.

Pierre deltog i sin första strid 1518, 23 år gammal. Efter ett kort återbesök i Frankrike återvände han till Italien för att som soldat stanna där och slåss fram till 1529. 34 år gammal återvände han hem för att gifta sig.

1500-talets krigföring var grym. Soldaternas liv präglades av skottsår, infektioner av svärdshugg och hunger. Den gängse anfallsmetoden var belägring av städer. Pierre deltog sannolikt både i 1522 års belägring av Milano och Pavia, och även i 1525 års katastrofala franska belägring av Pavia (klicka här). Då slaktades och tillfångatogs franska soldater och franske kungen. Livet igenom återberättade Pierre hårresande krigshistorier för alla som ville höra. Bl a sonen Michel.

Mellan slag och belägringar, Pierre vistades i Italien i 11 år, kom han i kontakt med den italienska renässansens nya idéer. Om politik, filosofi, pedagogik och vetenskap. Han tog med sig de nya tankesätten hem. Pierre såg livet igenom upp till renässansens ideal som vår tids kommunister såg upp till Sovjet och Kina. Han dyrkade böcker.

Pierre var liten och satt, muskulös, tränade hårt. Fyllde bl a ihåliga trädgrenar med bly för att få en skivstång. Gick omkring i skor med blysulor när han i inte sprang i dom. Hans främsta bedrifter levde länge kvar i folkmun. Som då han, över 60 år gammal, fortfarande kunde hoppa upp i sadeln på en häst. Eller roade folk med att slå volter över bord, gå på händer eller ta tre eller fyra trappsteg i taget.



Inga kommentarer: