2011-08-11

Datoriseringen av börserna

Aktiviteten bland Stockholmsbörsens insiders är rekordhög. Det framgår av fondbolaget Scientias mätningar för aktieaffärerna hittills i augusti. Inte sedan hösten 2008 har insiders köpt så mycket under en sammanhängande period. Och vi har aldrig tidigare sett så många vd:ar köpa i sina bolag som nu.

Kris sade konsulten och snöt sig i bordsduken.

Enligt nya siffror från börsen står datorhandeln nu för första gången för majoriteten av avslut på börsen. Så här långt i augusti är andelen 55 procent, att jämföra med i snitt 40 procent under förra året. Därför efterfrågas nu en omfattande studie av hur aktiemarknaden egentligen fungerar i dagens handelsklimat med datorer som köper och säljer automatiskt.

Firmorna som ägnar sig åt datoriserad handel är kritiska till den mytbildning och begreppsförvirring som uppstått kring fenomenet. Å andra sidan är det få som vill uttala sig utan löfte om anonymitet. Folk sägs inte förstå vad högfrekvenshandel är. Oavsett om man handlar långsamt eller snabbt så handlar det om att köpa billigt och sälja dyrt. Eller som man säger på börsen. Skit samma om det går upp eller ner. Bara kurserna rör sig.

Inga kommentarer: