2016-06-09

Tranbär

Efter fyra timmars orienterande i skog och mark. En bommad kontroll men de andra klarades. Av och till svårt läsa kartan då lövträden slagit ut. Emellanåt såg jag bara en grön vägg. 



Efteråt letade jag rosling men fann blommande tranbär. Namnet har med tranor att göra.  Här. Blommans form, långa hals och hängande huvud, påminner om tranans. Bäret växer också på tranans häckplatser. Första benämningen från 1555: .."Ther är Mosser och kär, som vexer uppå sqvakra, pors, blåbär och tranebär". 
Tranbär är också värdväxt till en fjärilslarv. Här Myrpärlemorfjäril, som flyger i juni - juli. Lägger ägg på tranbär och rosling, larven utvecklar bara sitt första stadium, övervintrar i det skicket, börjar till våren leva på tranbär. Förpuppas, kläcks efter två-tre veckor.   
Sune Jonsson, mästerfotografen, hade rätt. Här. Han tyckte det var konstigt att folk föredrog lingon framför tranbär? Tranbär smakar ju så oändligt mycket mer. Håller med! Tänk bara blodpudding, bacon och tranbär. Eller köttbullar och tranbär ... Bara hoppas på lika riklig tranbärsskörd som förra året! 

Inga kommentarer: