2016-06-10

Björnmossa

Björnmossa, även stor björnmossa (Polytrichum commune). Arten är vanlig inte bara i Sverige utan har global spridning, växer i miljöer med hög fuktighet, tex längs skogsbäckar. Namnet för att björn bäddar sitt ide med bl a björnmossa. 
Det är en storvuxen mossa. Plantorna kan bli 40 centimeter långa, "bladen" 5–10 millimeter. Ofta växer plantorna ihop i "kuddar". Stammen påminner om en liten tall- eller granplanta. I fuktigt väder blir bladen utspärrade och i torrt slokar de längs stammen. 
Mossor är den näst största gruppen av landlevande växter på jorden. Finns bortåt 20 000 arter. Vi har c:a 1 000 här i landet. Funnits här sedan istiden. Klicka på bilden så förstoras den.  
Arten är tvåbyggare, d v s olika enskilda plantor är antingen hane eller hona. Hanplantorna känns igen på sina röda bladrosetter. Honplantorna har hårliknande skott, som sedan utvecklas till vackra sporhus med ett membran i öppningen som förstärker effekten av vinden för att skaka ut sporerna ur de små hål som sitter i en ring kring öppningen.

Inga kommentarer: