2012-04-24

Kulturkrock Kina - Inre Mongoliet



Under kommande tio år beräknas Mongoliets BNP växa med 20% per år. Kina har köpt upp landets råvaror. Nyrikedomen får mongolernas nationalistiska känslor att blomma. Kineser har alltid setts över axeln. I den "autonoma" provinsen Inre Mongoliet smittar detta av sig. Mao lovade provinsen autonomi om de deltog i kampen mot Japan. Under kulturrevolutionen rensades stora delar av "förrädarna" ut, Zhou-en-Lai ledde försoningssamtal.

Ett av många uttryck för grannen Mongoliets växande nationalism var att efter Sovjets sammanbrott började landets historiker skriva om sin historia, inte minst Djinghis Khans. Ryssarna framställde Djinghis som en feodal förtryckare, nu förvandlades han till modernismens förkämpe, en nationsbyggare, enare av splittrade stammar och klaner.

Kina å sin sida hävdar att Djinghis var kines, ligger begravd i Inre Mongoliet, att han lade grunden till en kinesisk dynasti etc. En kinesisk tvist på Djinghis är att en del kinesiska historiker hävdar att de områden i centralasien som Djinghis lade under sig egentligligen markerar det egentliga Kinas gränser.

Inga kommentarer: