2012-04-15

1971: Pentagon Papers och My Lai / Song My



Idag finns Nixons reaktion på avslöjandet på nätet. Hans telefonsamtal. Här. I sina memoarer beskrev han sedan det hela på några års håll. Här.

Kissinger ger sin syn här. Och Haldeman, en av Nixons rådgivare, här. Intressant - om än förvillande - är det dokument som återger samtal mellan Kissinger och Chou-en-Lai. Deras meningsutbyte om kriget i Vietnam och påbörjade fredssamtal i Paris börjar på sid 9. Här. Det talas inte enbart politik. Chou uttrycker sin beundran för en film om general Patton. Även de Gaulle / Algeriet och USAs stöd till Chiang-Kai-shek flyter upp.

John Kerry, som tjänstgjort och dekorerats i Vietnam, anslöt sig efter hemkomsten till organisationen Veteraner Mot Kriget i Vietnam. Kerry vittnade sen inför senaten om sina krigserfarenheter. Här. Nordvietnamesiska trupper fanns då i syd-Vietnam, Laos och Kambodja. Här ett tal som hölls av en kommunistpamp i Nord-Vietnam.

I mars 1971 dömdes löjtnat Kelly till livstid för massakern i Song My. Men han behövde aldrig avtjäna straffet. Här skriver Peter Englund om sin resa till byn. Wikipedia har en utförlig artikel illustrerad med fruntansvärda bilder. Här. Avslutningsvis, här har PBS en bra dokumentär om massakern.

Inga kommentarer: