2012-04-17

EU och Kinas politbyrå

I en bok om makt och demokrati, uttrycker Nordeas extremt liberala styrelseordförande Björn Wahlroos sin kritik mot EU och jämför EUs styre med Kinas politbyrå. En bra jämförelse.Arbetet inom EU har skett i smyg. 
”Processen har för det mesta försiggått utan insyn, under ledning av en till största delen självutnämnd elit i unionens kärna och bara sällan har väljarna konsulterats i fråga om större reformer. När folkomröstningar av ett eller annat skäl har anordnats, har resultatet ofta gått Bryssel emot”, skriver Wahlroos i boken. 
- "Säger man detta till politiker i Europa så blir de alldeles chockerade. Men om ni tänker, desto mer stämmer det, då båda regeras av ungefär 24 män och kvinnor som ingen vet hur de egentligen har blivit valda. De har blivit valda av några slags regionala grupper och reflekterar inte kompetens, utan regional representation, och båda har en president som ingen kommer ihåg namnet på, och som inte blivit vald i allmänna val, säger Björn Wahlroos, och understryker att det är bokens mest kontroversiella bidrag. 

Inga kommentarer: