2010-12-02

Wikileaks - Sveriges politik gentemot USA / NATO


Statsministerns presschef Roberta Alenius har inga kommentarer att lämna.
- Det här är ingenting jag känner till och vi har ingen anledning att recensera de här dokumenten, säger hon. Ett exempel på det August Strindberg döpte till "den offentliga lögnen".

I ett hemligstämplat telegram från den 4 maj 2007, inför statsminister Fredrik Reinfeldts besök i USA, skriver USAs Sverigeambassadör Michael Wood att Sverige är en "pragmatisk och stark" partner. Reinfeldt är en ledare som är ”bättre skickad att arbeta med USA än sin företrädare”, Göran Persson. Och även om den officiella regeringslinjen är alliansfrihet, visar det svenska deltagandet i Natos partnerskap för fred och rollen som ledare för EU:s Nordic Battle Group att den svenska officiella positionen är en osanning ( give the lie to the official policy).

President George W Bush får rådet att tala med Reinfeldt i enrum, om han vill berömma Sveriges roll i samarbetet mot terrorism, en formulering som antyder att ambassadören inte tror att omfattningen av samarbetet är känd i hela regeringskansliet.

Wood skriver också att uppgifter från Sveriges militära och civila underrättelsetjänst är en viktig källa för USA till insyn i ryska militära förhållanden och i kunskapen om Irans kärnprogram. Den nytillträdde försvarsministern Sten Tolgfors förklarade för Wood att det är han som styr över försvarspolitiken och inte finansministern.

Vid ett möte, som även det skildras i ett telegram från ambassaden, ska Sten Tolgfors ha sagt att han har lätt att få politiskt stöd för svenskt deltagande under Natos paraply, men att driva svenskt medlemskap i militäralliansen är svårare. ”Ett genombrott” för Sveriges närmande till Nato, citeras Sten Tolgfors av ambassaden när Sverige gick med i samarbetet om Natos militära transportplan i Ungern.

”Sverige förpassar neutraliteten till historiens soptunna”, sammanfattar ambassaden en träff mellan den inreste biträdande försvarsministern för Europa James Townsend och försvarsministerns statssekretare Håkan Jevrell, i augusti 2009.

Inga kommentarer: