2010-12-05

En svensk propagandaminister


Per Schlingman, Iprenmannens uppfinnare och moderaternas förre partisekreterare, arbetar numer som PR-chef åt statsminister Fredrik Reinfeldt. Eller som "statssekreterare i Statsrådsberedningen med ansvar för kommunikation" som det stod i pressmeddelandet. Uppgiften är att vara "spinndoktor", tipsa om hur regeringen bör hantera media. Ingen underskattar Schlingmans förmåga att trolla med ord.

– Framför allt har Schlingman jobbat mycket med en moderat språklig förnyelse och är kanske den bästa representanten för en ny typ av politisk kommunikationsstrategi. För en del, framförallt vissa samhällsdebattörer och forskare, har denna typ av spinningverksamhet gått för långt. De tycker att politiken har blivit mer och mer av fernissa, och tar Per Schlingmann som ett exempel på detta, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Tänker på det då jag hör svenska politiker, den ena efter den andra, ta avstånd från innehållet i de amerikanska dokument som skrivits av amerikanska ambassaden i Stockholm och som Wikileaks offentliggjort. "Inga kommentarer", "jag recenserar inte vad amerikaner skriver", "jag känner inte igen mig", "det är vad amerikanerna lägger i mun på en" etc. Så ska katten fås att landa på alla fyra.

Som sig bör går Beatrice Ask längst. De centrala frågorna ligger på hennes bord. Till Aktuellt säger hon ikväll att de amerikanska uppgifterna är "direkt missvisande" och att de inte alls handlar om övervakningsfrågan. – Den svenska regeringen har inte känt till något kring att den amerikanska ambassaden skulle ha övervakat personer, säger Ask till Aktuellt. Ganska häpnadsväckande för de som sett programmet. Det finns här.

Inga kommentarer: