2010-12-05

Wikileaks bröt mot PayPals och Amazons regler

Det var inte USAs regering som uppmanade Amazon att kasta ut Wikileaks från sin sajt. Amazons regler säger att kunderna måste garantera att de är ägare till material som publiceras och att publiceringen inte skadar personer eller egendom.

Efter granskning konstaterade Amazon att Wikileaks publicerat dokument som det inte ägar. Vidare att Wikileaks inte hunnit gå igenom de 250 000 hemligstämplade dokument som nyligen läcktes, så noga att det går att garantera att enskilda individer inte skadas.

PayPal, som förmedlat donationer till Wikileaks, motiverar sitt beslut med att tjänsten inte får användas för aktiviteter som uppmuntrar, främjar, underlättar eller instruerar andra att delta i olagliga verksamheter. Wikileaks har härmed förlorat en stor inkomstkälla.

Australienn undersöker nu om Assange kan ställas inför rätta i hemlandet. Wikileaks som grundades 2006 hade som grundidé att öppna en krypterad brevlåda för läckor på nätet och syftet var och är global rättvisa och yttrandefrihet. Wikileaks har tre delmål på den vägen: fri press, att etablera rätt och fel genom att avslöja övergrepp samt att skapa och bevara historiska data.

Inga kommentarer: