2010-12-03

Gudskelov är demokrati ingenting för Kina


Kina tänker inte deltaga i årets Nobelhögtidligheter. En fängslad kinesisk demokratiaktivist är ju Fredspristagare. Sånt går inte hem. Men västs ylande på kinesisk demokrati ger jag inte mycket för. Det finns grader i helvetet. Fick folk välja fritt därborta skulle vi se tiotusentals Milosevic-typer vid köttgrytorna. Rånationalismen sitter i högsätet bland de flesta kineser. Västs idealistiska demokratisyn påminner mig om August Strindbergs:

..."Man säger sig frukta allmän rösträtt, emedan ovärdiga kunde bli valda. Men det är ingen fara. Erfarenheten från kommunalval har visat att blygsamheten hos den mindre kunnige förbjuder honom att tränga sig fram. Fråga en arbetare, en portvakt, en brevbärare, vem som helst, om han vill komma in i andra kammaren? Han skulle skratta ut er. Och han skulle aldrig rösta på en demagog, en som endast av personlig ärelystnad begagnade massorna för att komma upp. Men han skulle rösta på en demokrat, ty han känner skillnad på dem, fastän överklassen icke kan skilja dem åt, eller inte vill!

I Filippinerna valdes i år en av världens främsta boxare, Manny Pacquiao, till senaten. Han hade först bildat ett eget party - Folkets Mästarparti - men gick sen över till nationalisterna. Vad var det Churchill sade: "Det har sagts att demokrati är den sämsta styrelseformen som har prövats, bortsett från alla andra former som har prövats genom tiderna." Sen lade han till: "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt".

Inga kommentarer: