2010-12-03

Wikileaks om JAS-affären med Norge


Klicka på bilden så förstoras den. Det viktiga med Wikileaks är att det ges inblickar i hur samtalen löper i slutna rum. Den offentliga lögnen ges ett ansikte. Vilka dom politiska konsekvenserna blir återstår att se. Utrikespolitik står inte särskilt högt i kurs. När det gäller politik bryr sig folk inte om mycket annat än plånboksfrågor. Många jag talat med tycker materialet Wikileaks släppt är "otäckt" och "farligt". Få, nästan inga, har läst materialet utan går på rubriker. Här finns en sammanfattande artikel. Och här Lena Mellins kommentar och slutligen ABs ledare:

De kallats metallurger, de svenskar som tror på kallt stål och medlemskap i Nato. På senare år har de dominerat i den svenska säkerhetspolitiken och Sverige har i smyg ökat sitt samarbete med den nordatlantiska pakten. I Afghanistan strider svenska soldater under Natobefäl. I Norrbotten samövar svenska och amerikanska soldater och i Natos försvarsplan för Baltikum finns Sverige med som en definierad deltagare. Det var länge sedan Sverige var neutralt. Sverige är inte ens alliansfritt längre, i den utrikespolitiska deklarationen nöjer sig Carl Bildt numera med att konstatera att den säkerhetspolitiska linjen ligger fast. Inför risken att få nej i en folkomröstning har man i stället valt att ta bakvägen in i Nato. Det är ovärdigt en demokrati att inte låta medborgarna bestämma i en så viktig fråga.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja fattar inte, e väl mycke smartare av amerknre att tvinga bort konkujrrenter från banan tillräckligt länge för att tvingas i konkurs, så kan ju amrknrn få den avancerade tekniken praktiskt taget gratis själva.. ;) störst tvingar till sig mest, vaffö bli förvånad?

Anonym sa...

Det mesta som sker i maktens korridorer tål inte offentlighetens ljus. August Strindberg hade rätt i sit tal om den offentliga lögnen. Han slår huvudet på spiken. Det kan nog gå betydligt värre till i maktens korridorer än vad fallet JAS illustrerar.
Skäggmesen