2010-12-01

Varg som särintresse


Här finns hela rapporten. Den årliga kostnaden / varg, man vill importera 20, pendlar mellan 670 000 - 970 000 / varg. Till det kommer länsstyrelsernas kostnader etc.

Processen kommer att innebära kostnader för införsel, uppföljning, vaccination mot rabies, avmaskning, antikroppsbehandling och transporten till Sverige. En veckas fångst i Finland kostar ca 700 tkr inklusive markpersonal, helikopter och transporter dit och hem för svensk personal. En veckas fångst kan ge mellan 4 och 8 vargar, dvs det ger en medelkostnad på ca 120 tkr per varg. Den veterinära behandlingen kostar enligt SVA ca 1000 kr per varg. Innan fångst sker ska vargen också följas upp under en sex månader lång period. Kostnaden för detta beräknas till ca 360 tkr.

Länsstyrelserna i Mellansverige bedömer att det krävs ett stort inledande förankringsarbete innan vargflytten sker. Kostnaderna för detta har beräknats till ca 725 tkr per länsstyrelse, men att utsättning av vuxen varg troligen kräver betydligt mer förankringsarbete. Vi har antagit en extra kostnad på ca 200 tkr.
Det är möjligt att det krävs personalförstärkningar då det innebär ökade insatser i form av tillsyn, tillstånd, dispenser, bidrag för rovdjurssäkra stängsel och inventering av varg.

När den utplacerade vuxna vargen placerats i ett län krävs viss övervakning
av vargen och övervakning av nyetablerat revir. Valpar som föds bör också
övervakas och förses med sändare, men kan göras först vintern efter att de
fötts. Kostnaderna för detta beräknas av länsstyrelserna till ca 330 tkr per
varg plus årlig övervakning till en kostnad på ca 525 tkr. Kostnader för privata aktörer eller för samhället som helhet. Det kan innebära ökade kostnader för privata aktörer såsom tamdjursägare som kan se ett behov av att investera i rovdjurssäkra stängsel. Länsstyrelserna i Mellansverige anser att det vid utsättning av vuxen varg krävs extra behov av att skydda tamdjursbesättningar.

Inga kommentarer: