2010-12-17

Europeisk utlämningsorder

I debatten kring Assange diskuteras dels anklagelsen för våldtäkt, dels frågan om en europeisk utlämningsorder. Det senare en EU-överenskommelse från 2003. Ett person kan utlämnas från ett land till ett annat, utan att några som helst bevis mot personen behöver framläggas. Det skedde t ex med av de terrorister som deltog i planeringen av bombdåden mot Londons T-bana. Då från Italien till England.

2003 rörde det sig om utlämning av något hundratal fall / år. Här finns lagtexten. Och här det lagrum som nu gäller för Assange.

Förra året utlämnades 14 000 EU-medborgare. Många till länder vars rättssystem knappast förtjänar namnet. Det har inträffat att personer suttit fängslade i månader utan rättegång. Mutor och misshandel hör till ordningen för dagen. Detta gäller naturligtvis inte för Sverige. Om Assange utlämnas till Sverige är det för förhör om våldtäktsanklagelserna. Komplikationen är frågan om USA då kan begära Assange utlämnad? För vad som väntar honom då kan betraktas som en rättegång med politiska övertoner. Assange riskerar ett åtal för spioneri. (Här USAs lagrum från 1917 års spionlag).

En annan aspekt på den europeiska utlämningsordern är att Assange inte är EU-medborgare utan australier. Vid första förhör vägrade han uppge sin hemadress och lämna DNA-prov. I januari 2011 kommer domstolen att avgöra om ett utlämnande till Sverige är förenligt med utlämningslagens 10:e och 64:3 paragraf. Dessutom, enligt paragraf 11:1 och 13, ska begäran om utlämning sättas i relation till om begäran har att göra med Assanges politiska åsikter eller inte. Något som knappast gäller den svenska begäran. En bedömning ska också ske om ett utlämnande är förenligt med hans mänskliga rättigheter (paragraf 21).

Assange´s advokater skjuter in sig på det principiellt tvivelaktiga att en utlämningsorder inte behöver åtföljs av några som helst bevis. Först nu, efter att tusentals EU-medborgare drabbats, har EUs politiker vaknat och insett bristerna med utlämningsordens utformning. Här finns lagtexten. Och här det lagrum enligt vilket Assange förhördes.

Inga kommentarer: