2010-12-20

Hur finansieras - och stoppas - medel till Wikileaks


Julian Assange har tidligere sagt at Wikileaks har hatt et årsbudsjett på 1,2 millioner kroner. I år har pengene strømmet inn og de siste fire månedene er det blitt betalt ut 2,9 millioner kroner i lønnskostnader alene. En finansiär är Chaos Computer Club. Ingen vet med hur mycket.

Medier verden over har omtalt Visas bannlysing av Wikileaks, varslernettstedet som den siste tiden har operert fra London. Men det er i den islandske hovedstaden kampen egentlig har funnet sted, ikke mellom Visa og Wikileaks, men mellom det norsk-danske finanskonsernet Teller og Wikileaks' islandske betalingsleverandør Datacell, skriver norske Dagens Næringsliv.

7. desember varslet Visa gjennom en pressemelding at det hadde «tatt steg for å suspendere Visa-betalinger gjennom Wikileaks hjemmeside i påvente av videre undersøkelser rundt forretningsdriften».

- Denne dagen hadde vi alene mottatt 130.000 euro i donasjoner for Wikileaks. Det var jo en enorm oppmerksomhet rundt nettstedet, og mengden donasjoner var økende. Det er jo opplagt at denne handlingen fra Teller har fratatt Wikileaks muligheten til store inntekter. Men jeg spør meg om grunnlaget. Så langt kan vi ikke se at vi har gjort noe galt. Jeg synes det er oppsiktsvekkende at et norsk selskap opptrer som en politisk aktør på vegne av Visa, sier Sigurvinsson til Dagens Næringsliv.

Här en annan artikel om Wikileaks ekonomi.

Inga kommentarer: