2010-09-30

Yawar Fiesta, Peru



En blandning av spansk och indiansk folkkultur. Byns spanska ättlingar vill ha en tjurfäktning. Indianerna en blodsfest, Yawar Fiesta, som infaller på den dag då Peru frigjorde sig från Spanien. Den 28 juni.

En condor sys fast på tjurryggen, som sen anfalls av berusade peruaner. Tjuren dödas inte, men lyckas ofta döda människor. Så även på denna vidoe. Hur condoren fångas vet ingen säkert? Kanske som man fångade örn på den sagolikt vackra ön Vaeröy söder om Lofoten?

Dvs gömde sig i grävda gropar, drog ett stenblock över skallen, betade med kött i ett snöre på en liten plattform, fångade den örn som landade med händerna. Rekordet var sju fångade örnar på en dag. Dom surrades runt fötterna och stoppades ner i en säck. Av vingarna gjordes sopkvastar. "Jäkligt bra kvastar", berättade man för mig. En fanns kvar än idag. Anledningen till att man fångade örn var att de drev lammen ut över klippstupen. Örngubbarna jag träffade berättade exakt hur de fångade sina örnar. Annars är det hälleflundra som gäller på Vaeröy. Rekordet är en på 202 kg.

Inga kommentarer: