2010-09-27

De s k "fredssamtalen"


"I hope that President Abbas will remain in the talks and continue with me on the path of peace, on which we set out two weeks ago, with many across the world now convinced that my intention to secure peace is serious and honest and that I honor my obligations", säger Israels premiärminister Netanyahu utan att blinka.

Kommer att tänka på ÖB Stig Synnergren och vad Jan Guillou skrev i sin senaste bok "Ordets makt och vanmakt". Det gällde IB-rättegången. Inför media förnekade då Synnergren all kännedom om svenskt militärt spioneri på Finland. Inför hovrätten, under ed, tillstod han road att såna uttalanden inför pressen, betraktade han närmast som en slags normal tjänsteutövning, men inför rätta måste han naturligtvis säga sanningen och den var att Sverige inte bara spionerade på Finland, utan även på en rad andra länder. T ex Vietnam.

Det är inte mycket av storpolitik som lämpar sig att återge i media. Offentliga lögner är en nödvändig politisk ingrediens. Det visste redan Machiavelli. Sist det begav sig med palestinska fredssamtal, under Bill Clinton, kom parterna muntligt överens om det mesta, inkl delning av Jerusalem, men när den genomkorrupta palestinska delegationen ville ha den överenskommelsen på pränt och undertecknat, inte bara muntlig, så gick allting upp i rök. Det är som Finlands Ahtisaari sagt. Västvärlden vill inte ha någon lösning av Palestinafrågan. Då skulle det redan åstadkommits. Konflikten föddes 1949.

Och idag har Netanyahu, skickligt, knutit upp svansen på Obama genom att låta upphävandet av nybyggnationer på västbanken sammanfalla med att USAs politiker lägger sig i startgroparna för kongressval. Och där är Israel tabu. Alltså läggs all kraft (ytterligare mutor?) på att förmå Abbas att inte lämna de s k fredsförhandlingarna, trots att Israel nu fortsätter sin nybyggnation på den 24%-iga landyta som ännu återstår av det s k "palestinska territoriet".

Dessutom: under den sk frysningen av nybyggnationer, har den israeliska regimen tillåtit en rad undantag. 100-tals och nybyggarna har själva tagit sig friheter och byggt hundratals nya byggnader av alla slag. Allt är sig likt.

Inga kommentarer: