2010-09-21

Tjuren Ferdinand



Filmen baseras på en barnbok, "The Story of Ferdinand", skriven av Munro Leaf och illustrerad av Robert Lawson. Den förbjöds i Spanien och brändes som propaganda i Nazi-Tyskland. Den blev en succé i USA, där den 1938 såldes mer än romanen "Borta med Vinden". Boken finns idag översatt till 60 språk och går ständigt i nytryck. Senaste utgåvan var 2008 i Kina.

Det var bokens humor och drift med allt slags våld, som fick fascister och nazister att se rött. De uppfattade boken som ett slag mot både den spanska och tyska revolutionen. Till att börja med lever Ferdinand i en liten katolsk by men på vägen till tjurfäktningsarenan i storstaden passerar han bron Puente Nuevo.

Under den låg en tortyrkammare som användes av inbördeskrigets båda sidor. Ernest Hemingways roman "Klockan klämtar för dig" baserades till en del på berättelser vad som skedde där. Under spanska inbördeskriget användes dessutom tjurfäktningsarenor som politiska mötesplatser av de stridande parterna. Och väl i Madrid, inne på arenan, vägrar bokens fredliga hjälte, tjuren Ferdinand, att deltaga i den pågående tjurfäktningen på liv och död. Det var detta som gjorde att boken förbjöds och brändes av fascister och nazister. Författaren hade inga politiska avsikter med boken. Det hade däremot Walt Disney med sin Hitlerparodi.

Inga kommentarer: