2010-09-14

Minotaurus


Några tusen efter Catal Huyuk, på Kreta i Medelhavet, dyrkades tjuren på ett annorlunda sätt. Man hoppade över den. (Traditionen lever än idag i fr a Portugal och Spanien). Men mest känd från Kreta, förutom palatset vid Knossos som man tror byggdes c:a 4 000 f Kr, är legenden om Minotaurus.

Den grekiske guden Poseidon sände en tjur till Kreta som skulle offras av kungen på plats som hette Minos. Men gillade tjuren och behöll den istället. Som straff förtrollade Poseidon kung Minos hustru, som hette Pasifaë, så att hon förälskade sig i tjuren. För att kunna ligga med den gick hon till uppfinnaren Daidalos som byggde en ihålig träko som Pasifaë kröp in i. Sen kunde tjuren betäcka henne och hon födde Minotauros. Han åt människor.

Efter att Kreta besegrat Aten i krig blev atenarna tvingade betala tribut till Kreta. Tributen bestod i sju jungfrur och sju unga män som skulle skickas till Kreta vart nionde år, för att ätas upp av Minotauros. När Theseus, som var kung Aigeus av Atens son, fick höra talas om detta anmälde han sig frivilligt. På plats fick han hjälp av kung Minos dotter Ariadne som gav honom ett garnnystan med en gyllene tråd som hjälpte honom orientera sig i den labyrint där Minotauros höll till. Theseus vann striden med Minotauros och återvände till Aten.

Före avresan hade Theseus lovat sin far att han skulle hissa vita segel, istället för de vanliga svarta, på hemresan om det hade gått bra. Detta glömde Theseus och kungen blev så utom sig av sorg när han såg de svarta seglen att han begick självmord genom att kasta sig i havet. Detta har gett namn till det Egeiska havet.

Daidalos drog på sig den kungliga vreden för att ha hjälpt Pasifaë. Efter labyrintbygget lät Minos spärra in honom och hans son Ikaros i ett torn. Men den skicklige uppfinnaren byggde där två vingpar som han och sonen flög ut med. Ikaros flög så hgt att han kom för nära solen och vaxet som fjädrarna satt fast i smälte och Ikaros störtade ner i havet mot sin död.

Inga kommentarer: