2010-09-01

Valet 2010 och överklassen


Det finns en. Och dom äger mycket. Först grova siffror, sen finlir. År 2008 fanns det 417 000 svenskar med minst 1 miljon kronor i tillgångar. Till det kommer 5 000 som äger mer än 10 miljoner. Går vi till de som äger mer än 100 miljoner har vi att göra med en grupp på 291 personer. Visste du t ex att när Jakob Wallenberg över dagen flyger ner till Schweiz för ett styrelsemöte, så lyfter han 440 000 i arvode? Tål att fundera på.

Hösten 2007 gick två nationalekonomer, Jesper Roine och Daniel Waldenström, ut med nya siffror. De menade att den officiella statistiken underskattade hur mycket dessa de 291 rikaste personerna ägde. Båda forskarna, knutna till Institutet för Näringslivsforskning, påvisade att de kontrollerade 32% av den samlade svenska förmögenheten. SCB anslöt sig till deras bedömning. Hur mycket det rör sig om i reda pengar? C:a 1 800 miljarder. Inkluderas utlandssvenskar, typ Kamprad och Bertil Hult, sitter de rikaste 291 på tillgångar värda 2 700 miljarder.

Ur ett historiskt perspektiv är det en hög andel, mycket högre än den för dagens USA. Man får gå tillbaks till början av 1900-talet för att hitta en lika ojämn fördelning. Allt detta och mer därtill står att läsa i Bengt Ericssons nya bok "Den Nya Överklassen". Ericsson kan inte avfärdas som okunnig. Han har tidigare varit ansvarig utgivare för Dagens Industri, en bra tidning.

Boken är läsvärd för den som vill veta mer, mycket mer, om hur de rikaste lever sina liv på Mars. De går inte att nå vare sig med hat eller avund. Och dom kan vett och etikett. T ex trappetikett. Om hur man går i en trappa. Mycket viktigt att kunna. Eller hur?

PS. För den som vill ha detaljer rekommenderas boken "Livsfarlig ledning". Mycket bra. Men, som Shakespeare sa: "Sprick inte för min skull".

Inga kommentarer: