2010-09-09
Valet 2010 och internationell solidaritet
I jakten på världens billigaste arbetskraft ligger Bangladesh bra till. År 2008 låg genomsnittslönen för en textilarbetare på 1.70 (en krona och sjuttio öre) per timme. Det gör H&Ms, Ikeas, Lindexs, Gina Tricots varor billiga.
Dessa svenska textilföretag sysselsätter 10% av Bangladeshs textilindustri och sysselsätter 300 000 personer. H&M har gott rykte, en avdelning för samhällsansvar och etik med elva inhemska inspektörer finns på kontoret i Dhaka.
Övertid och kemikaliehantering är stora problem. Och upplopp. Konkurrerande företag som inte kan betala lika "höga" löner som H&M, förvandlar strejker till upplopp för att förstöra för de företag som betalar högre löner än vad de själva gör. T ex 230:- / månad. Minimilönen är 175:-
Solidaritetsfrågor diskuteras inte överhuvudtaget i den pågående valrörelsen.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Det stämmer att internationella solidaritetsfrågor inte diskuteras, och det kanske har att göra med att de partier och medier som sätter agendan antingen blundar för de globala problem som finns, de tycker inte att det är "nyhetsvärdigt", eller att partierna helt enkelt inte vet vad de ska göra nu när det globaliserade system som de talat sig varma för kollapsar.
Ett parti som tar upp dessa frågor är Europeiska Arbetarpartiet - EAP, vars första punkt på deras valprogram (som man kan se som video här) är frågan om en global Glass-Steagall-lag för att separera de bankrutta spekulationsbolagen från de viktiga bankverksamheterna. Längre ned i programmet återfinns "mänsklighetens gemensamma mål".
Så EAP är verkligen ett bra alternativ för alla som inte vill ha "samma gamla" politik, och inte heller vill ha rena missnöjespartier med invandrarfientlig politik.
Skicka en kommentar