2010-09-23

Om konsten att döda



Att döda perfekt sägs ge självaktning. Det spekuleras, inte minst bland psykologer, om att anledningen skulle kanska kunna vara en känsla av revolt mot döden som uppstår ur själva akten att döda? En enklare förklaring är att man dödar för att få mat, inte utsätta djuret för onödigt lidande eller överleva striden.

Den värja en tjurfäkare använder är lång nog att nå fram till tjurens hjärta om den tränger in där den ska tränga in. Inom ett 5 x 5 cm stort område högt uppe mellan skulderbladen. Den passerar då ryggraden, går mellan revbenens övre delar och skär av kroppspulsådern. Skälet till att en matador ska döda tjuren just där, är att tjuren kan försvara området, bara blottar det och gör sig sårbar om matadorens kropp är inom räckhåll för hornen. Att döda en tjur i halsen eller i sidan, som den inte kan försvara, bedöms av tjurfäktare som mord och ingenting annat. Att döda en tjur högt upp mellan skuldrorna, fodrar att matadoren riskerar någonting. Sitt eget liv.

Den här matadoren dödades av tjuren innan han kom till tjurfäktningens tredje akt. Han dödades i den fas då han tröttade ut tjuren. Hans kropp bärs ut, hans ersättare får hoppa in och tjurfäktningen fortsätter till dess tjuren dödats.

I Columbia är det förbjudet att döda tjuren. Den släpps ut på en arena och sen ger sprit och Gud vet vad amatörer lust att leka med döden. Utan några som helst regler. Även här med dödlig utgång. Årligen dödas ett tjugotal personer på det här sättet i Colombia. Människan är en gåta ...

Inga kommentarer: