2010-09-21

Ernest Hemingway



Från modern moralisk synpunkt är tjurfäktning oförsvarligt. Den största svårigheten, menade Ernest Hemingway, är för en person att veta vad han / hon verkligen känner istället för att känna vad andra tycker att man borde känna. Tjurfäktning är det enda ställe där man kan studera den våldsamma döden. Hur man reagerar är oförutsägbart. Det finns, fortsätter han, ingen skiljegräns efter vilken människor kan uppdelas.

Grovt sett har vi de som identifierar sig med djuren och de som identifierar sig med människorna. Hemingway menar att de som indentifierar sig med djuren är i stånd till grövre grymheter mot människor än de som identifierar sig med människor.

Behållningen av tjurfäktning ökar med kännedomen om den. Det är inte en jämspelt kamp mellan tjur och människa utan en tragedi om en tjurs död. Den medför livsfara för människan, men säker död för djuret. Matadoren kan, om han behärskar sitt yrke, stegra den dödsfara han löper exakt så mycket som han önskar. Men han bör göra det inom ramen för de regler som finns till hans skydd.

Inga kommentarer: