2010-08-16

Valet 2010 och marknadskrafterna


Hyresrätten ska ombildas till bostadsrätt. Grannarna muttrar, tycker synd om ungdomen som inte har råd köpa sig bostad. Orättvist är ordet. Lika överens som man är om den saken, lika överens är man att inte vara dum utan självklart köpa på sig en lägenhet! Värdet fördubblas ju över en natt, säger man leende!!! Alla gör sig en hacka. Så går det till. Moral väger lätt mot pengar. Marknadskrafter som opinionsbildare. Klaga sen inte över klassklyftor, inkomstskillnader och social oro.

En annan granne är förvirrad, vet inte hur hon ska rösta? Maken och hon har varit socialdemokrater, men nu har ju Alliansen gett dom uppåt 2 000:- mer i månaden! "Tror du Mona tar tillbaks dom pengarna? Om vi röstar på henne", frågar hon? Röstköp är ordet. Det fungerar oavsett vem som sitter vid maktens köttgrytor.

En som redan har bostadssrätt funderar på att sälja. Dom köpte för 50 000:- och räknar nu med att få uppåt miljonen. De kommer fram till att vänta. Och hoppas på att få ändå mer. Ett annat par, med bostadsrätt på en ö, köpte för samma pris. Idag får de 3.5 miljon för lägenheten. Till bilden hr att karln kallar sig för marxist. Vilken historisk ironi. Han ogillar aktier, men har inte lyft ett finger för att bli miljonär.

SAP går nu till val genom att måla upp en bild av ett Sverige i kris. Visst. Vi har massarbetslöshet. Närmare 9% procent. Undrar om grannarna bryr sig? De var tidigare socialdemokrater, men har nu blivit miljonärer och har dessutom fått 2 000:- mer i månaden att spendera? 24 000:- per år! Bara undrar .... Hoppas jag har fel.

Inga kommentarer: