2010-08-20

Valet 2010 och politisk psykologi


Vad är det för processer politikerna försöker starta i våra skallar? Som nu Fredrik Reinfeldts senaste utspel att vilja göra Sverige till ett skatteparadis för låginkomsttagare? -"Det är en viktig vision", säger Reinfeldt och fortsätter med att säga att han inte kan påverka brutto- men nettolön. Det ska gå att kunna leva gott även på en låg lön.

Reinfeldt talar ofta om sitt intresse för psykologi. Utgår från att han inte menar psykoanalys eller KBT utan renodlad politisk psykologi? Som för övrigt är ett stort forskningsområde fr a i USA. Som alla politiska partier håller sig moderaterna med s k "fokusgrupper" där politiska utspel och tankar testas på olika målgrupper. Reaktionerna hjälper till att finslipa retoriken. Undrar vad "visionen" för ett Sverige som de lågavlönades skatteparadis har för bakgrund? För det finns en vetenskaplig kunskapsbas att bygga på med begrepp som agendasetting, priming och framing.

Och för att du inte ska tro att du är oförutsägbar så roa dig med att kolla i vilket parti som folk med din egen livsstil hör hemma. Klicka här bara. Vill du hellre ha svar på frågan hur folk som liknar dig röstar så klicka här? I din ålder, ditt kön, utbildning, hemort och yrke?

Inga kommentarer: