2010-08-28

Valet 2010 och den borgerliga berättelsen


När Reinfeldt hamrar in Moderaternas budskap bryter han med den nyliberalism som präglat partiet. Kungar och regeringschefer har i alla tider vetat att politisk popularitet inte vinns genom åtgärder allena. De måste berätta vad de uträttat. Det gäller från Gustav Vasas äventyr till socialdemokraternas berättelse om hur de förvandlade Fattig-Sverige till ett folkhem.

Sverige har förborgerligats de senaste fyrtio åren. Oberoende av färg på regeringarna har landet utvecklats mot marknadsekonomi och individualism. Men vilken är den borgerliga berättelsen om denna förändring?

Så här kanske: hur ett land av bidragspolitik blev ett land för arbetspolitik. Det var ett framsteg när klassklyftorna ersattes av den socialdemokratiska välfärdsstaten och det allmänna tog ansvar för de svagare. Men omsorgssystemen blev så omfattande att det blev frestande för allt fler att åka snålskjuts. Initiativförmåga och framstegstro klingade av. Vi fick ett system av ”inlärd hjälplöshet”. På papperet var Sverige ett av jordens sjukaste länder.

Inga kommentarer: