2010-08-19

Indiens och Kinas århundrade


I slutet på 1800-talet låg en rad "nya" länder i startgroparna: USA, Tyskland och Japan. De intog långt framskjutna positioner i 1900-talets historia och gör så även i 20-hundratalets. Tyskland och Japan förlorade andra världskriget men vann freden.

Idag ligger en rad nya länder i startgroparna: Kina, Indien och Brasilien. Vilken roll de kommer att spela under 20-hundratalet återstår att se. För Asiens del hoppas många på att Indien, Kina och Japan ska kunna undvika en repris av 1900-talets mörka europeiska historia. Två krig innan EU växte fram. Idag är EU ett gigantiskt experiment. Resten av världen följer det med intresse. Ska EU lyckas eller misslyckas? Kan en rättsstat och ett regelverk täcka det som en gång var kalla krigets Europa? Här ritas inga gränser om, de gamla bara flyttas. Länderna införlivas med EU. Det är EUs yttre gräns som gäller, inget annat. Tala om institutionsbygge i stor skala.

Kommer Indien, Kina och Japan att försöka något liknande? Dvs lösa sina militära, ekonomiska och politiska konflikter med ett övergripande asiatiskt regelverk? Ingen vet. Under tiden spekuleras det. Här finns en halvtimmas introduktion till Kinas växande betydelse. Fallgroparna för landets väg in i framtiden är många. Redan idag stiger löneanspråk. Framtiden vilar på förutsättningen att Kinas politiska "stabilitet" (dvs diktatur) fortsätter att hålla.

Det finns experter som redan nu siar om att Indien kan komma att segla upp som en viktigare asiatisk framtidsmodell än Kinas. För där finns redan demokrati, dvs förmågan av uttrycka politiskt missnöje. Kinas ledare säger att de inte kan tänka sig att införa den sortens demokrati förrän om tidigast hundra år.

Inga kommentarer: