2010-08-31
Zhang Yimou: Yu Dou
Kinesisk film som grekisk eller Shakespeareansk tragedi? Eller realistiskt porträtt av kinesisk mentalitet? Ska man tro intervjun med Zhang Yimou gäller det senare. Ju Dou är en film utan hjältar, utan moral. Den skildrar bara förlorare. Kinas regim gillade inte resultatet, fr a inte dess sexskildringar som något befriande. Partiets moralmaffia gick i taket. Men det betyder inte att filmen ska ses som en symbolisk skildring av förhållanden i dagens Kina. Zhang Yimou är dödstrött på västerlänningar som tolkar hans filmer från perspektivet vad de säger om dagens kinesiska ledare? Lika smart som att fråga svenska filmare vad deras film säger om Reinfeldt eller Persson? Ju Dou ställer ganska fasaväckande frågor om oss människor. Utan att komma med några svar.
Paradisfåglar
Som grabb läste David Attenborough en bok om paradisfåglar. Inte vilken som helst, utan den skriven av Alfred Russel Wallace. Den gjorde intryck, fr a Wallace beskrivningar av den indonesiska övärldens paradisfåglar. Här läser Attenborough högt ur den bok som gjort honom "besatt" av paradisfåglar, deras skönhet och beteenden.
När jag besökte Attenborough berättade han om sin första resa till Nya Guinea. Det var på 1950-talet. Han har varit där flera gånger. Wallace bok stod i bokhyllan. Attenborough är bland mycket annat även boksamlare. Nu visar SVT en dokumentär där Attenboroughs minnen och egna filmer blandas med pågående försök att rädda öns paradisfåglar. De jagas, fjädrarna är värdefulla. Unna dig att se fem minuter: från den fyrtionde till den fyrtiofemte minuten. Tyvärr ligger filmen bara ute en vecka.
När jag var på Nya Guinea såg jag inte skymten av några paradisfåglar, så jag håller till godo med de spelande fåglar vi har här hemma. Orre, tjäder, dubbelbeckasin och brushane. Mest intressant är brushanarnas spel. Med olika kroppsställningar, hopp och rörelser. När honan landar på spelplatsen springar alla hannar tillbaks till sina revir, som inte är större än 30 - 40 centimeter, och står hukade i stelnade ställning tills spelet återupptas.
Vi har samma biologiska problem att lösa som fåglarna. Överlevnad och fortplantning. Ta lövsalsfågeln som ensam bygger en lövsal som väger flera hundra gånger den egna vikten, som med näbben väver samman hundratals pinnar till en jättelik hydda, som dekorerar den med blommor / snäckor / frukter och försvarar allt detta, medan den systematiskt attackerar och förstör andra lövsalshannars hyddor för att öka sin chance att få para sig. Och som uppför de mest häpnadsväckande danser för att vinna honans intresse. Hyddan är 1.2 meter hög, 2.5 meter bred. En av de mest komplicerade strukturer som byggs och dekoreras vid sidan om människans.
Valet 2010 och blockpolitiken
Kjell Olof Feldt, klok som en hund, vänder sig mot blockpolitiken i en artikel i Expressen. Kallar den för ett grundläggande misstag. Den försöker göra ett tvåpartisystem av en valordning som är riggad för att fylla riksdagen med partipolitisk mångfald. Partierna vet detta och gör allt de kan för att behålla sin egenart, även om de måste inordna sig i blockstrategin, som uppfattas som den enda vägen till makten. De blir bi-polära, ena hjärnhalvan kvar i partipolitiken, den andra på vinglig stråt i blockpolitiken. Om väljarna blir förvirrade är det inte underligt, inte heller om de söker sig till missnöjespartier med enkla och tydliga budskap. Eller bara ligger kvar på soffan på valdagen.
Därför borde åtminstone några av partierna i dessa block fundera över hur klokt det är att i kampen om rösterna förstora blockmotsättningarna och utmåla varandra som ondskans eller ansvarslöshetens ombud. Det kan ju tänkas att väljarnas förtroende för våra nuvarande riksdagspartier får sig en avgörande törn om valet slutar med att de går i säng med sina värsta fiender.
Ingvar Karlsson, ännu en klok hund, har tidigare varnat för samma sak. Statsministern liknar alltmer en president. Blockuppdelningen i svensk politik, EU-medlemskapet, mediernas sätt att personfixera och grundlagen talar för denna utveckling. EU:s utveckling har lett till att makten blir allt mer presidentlik också i andra europeiska länder. Ingvar Carlsson tror att demokratin fungerar bättre om statsministern mer fungerar som lagledare än som president. Undrar om den här sortens tankar betyder något för medelklassen som fått en månadslön extra av Alliansen?
2010-08-30
Geografi och minnen
Kan man identifiera den geografiska punkt varifrån ett liv kan betraktas? (Klicka på bilderna). Ens liv kan se ut på många sätt, beroende på var utkikspunkten läggs. Och från vems synvinkel allt ska ses? Ingen dålig fråga för de som funderar över livets vägval. Det obegripliga har stor attraktionskraft. Kommer man ihåg vem man var? Och vem man blev? Minnet är inte till någon större hjälp. Det omskapas ju hela tiden. Och inte mycket av det man föreställde sig har visat sig stämma.
2010-08-28
Kinas mest älskade filmare
Igår kom J. tillbaks efter några år i Peking. Med den DVD-box med tjugo av Zhang Yimous filmer som jag önskat. Den kostade 150 kronor. Vem han är? Kinas mest älskade filmare. En slags blandning mellan Lars Molin och Ingemar Bergman. Under kulturrevolutionen skickades Zhang Yimou ut på landsbygden. Hans pappa hade varit anhängare av Chang-Kai-Chek. Men Zhang Yimu trivdes med jordbruksarbetet bland boskap. Och fr a trivdes han bland vanligt folk. Som en kusin brukar säga: folk blir folk av att umgås med folk.
Efter Maos död jobbade Zhang Yimou som industriarbetare. En mycket bildintresserad sådan. Han uppmärksammades då bl a för en målning av Mao. När Kinas filmakademi öppnade igen, efter Maos död, hade Zhang Yimou passerat åldersstrecket för fotolinjen men fick dispens för sin visuella begåvning. 1982 utexaminerades han och sedan dess är hans filmer ett titthål in i kinesisk samtid och historia. Inatt såg jag "Höj den Röda Lyktan". Den är vacker och grym. Naken i sin människoskildring som P O Enqvists "Ett annat liv". Men bra. Mycket bra ... Här finns en kritisk genomgång.
Valet 2010 och den borgerliga berättelsen
När Reinfeldt hamrar in Moderaternas budskap bryter han med den nyliberalism som präglat partiet. Kungar och regeringschefer har i alla tider vetat att politisk popularitet inte vinns genom åtgärder allena. De måste berätta vad de uträttat. Det gäller från Gustav Vasas äventyr till socialdemokraternas berättelse om hur de förvandlade Fattig-Sverige till ett folkhem.
Sverige har förborgerligats de senaste fyrtio åren. Oberoende av färg på regeringarna har landet utvecklats mot marknadsekonomi och individualism. Men vilken är den borgerliga berättelsen om denna förändring?
Så här kanske: hur ett land av bidragspolitik blev ett land för arbetspolitik. Det var ett framsteg när klassklyftorna ersattes av den socialdemokratiska välfärdsstaten och det allmänna tog ansvar för de svagare. Men omsorgssystemen blev så omfattande att det blev frestande för allt fler att åka snålskjuts. Initiativförmåga och framstegstro klingade av. Vi fick ett system av ”inlärd hjälplöshet”. På papperet var Sverige ett av jordens sjukaste länder.
2010-08-27
Valet 2010 och Afghanistan
De rödgröna vill lämna Afghanistan. Insatsen uppfatts som misslyckad. Bildt har en annan syn. Vad är bakgrund och sammanhang?
Försvaret ville öva sig i strid, politikerna ville ligga bra till i Bryssel och Washington. Beslutet fattades 12 juni 2002. Skulle den svenska Afghanistantruppen få förlängt mandat? Ett fyrtiotal soldater hade då varit där i knappt ett halvår. Beslutet blev ja. T o m Ohly var med. Allt sågs som ett led i att Sverige efter murens fall skulle gå från ett folkligt invasionsförsvar, som mobiliserade alla svenska män om landet angreps, till ett högspecialiserat insatsförsvar. I dag, åtta år senare, är Sverige i Afghanistan, den svenska truppen har tiofaldigats, förflyttats till en annan del av landet och fått ett helt nytt uppdrag. Fyra svenskar har dödats.
Godkännandet av en multinationell säkerhetsstyrka i Afghanistan (ISAF), enbart i och kring huvudstaden Kabul, fattades av FN:s säkerhetsråd den 21 december 2001. Den 18 januari 2002 klubbade riksdagen beslutet att skicka svenska soldater till Afghanistan. Uppdraget var avgränsat, tiden likaså. En väpnad styrka på maximalt 45 personer skulle då i högst sex månader skickas dit. Motivet var att med hjälp av underrättelse- och spaningsarbete bidra till att förbättra säkerhetsläget i Kabul så att den nya afghanska övergångsregeringen kunde inrätta sig. Vad soldaterna gjorde, de tillhörde SSG, var hemligt.
Sverige hade närmat sig NATO genom inrättandet av Partnerskap för fred (PFF) 1994. För vissa länder var det ett provmedlemskap i Nato, för Sverige ett sätt ställa om försvaret. Försvarsmaktens centrum för internationell utbilning (SWEDINT) gjordes om till ett PFP-utbilningscenter. Sverige kunde sen delta i internationella övningar för att utveckla militär NATO-standard, vilket krävs av EU:s snabbinsatsstyrkor. I utbyte förväntades Sverige delta i Natos internationella insatser. Så skedde också i Kosovo och Afghanistan. Och när Nato för första gången skulle ha ett informellt utrikesministermöte 2005 förlades det till Åre.
Försvarsmakten deltog nu i internationella operationer för att utveckla sin moderna stridsförmåga. Gamla krigsförbandsövningarna ansågs inte längre tillräckliga. Olika förbandstyper måste få erfarenhet av "besvärliga situationer". SSG – Särskilda skyddsgruppen, en specialstyrka med heltidsanställda elitsoldater som bildades i mitten på nittiotalet – flögs till Kabul. De brukar jämföras med amerikanska Navy Seals och brittiska SAS och stred jämsides med franska Främlingslegionen mot rebeller i Kongo 2003.
I Afghanistan då? För att inte de amerikanska styrkorna och ISAFs skulle beskjuta varandra krävdes en omfattande koordinering. Den operativa staben för USAs Operation Enduring Freedom förlades inom ISAFs område i Kabul. Två svenska officerare, tillsammans med andra representanter från länder ur Isaf-styrkan, placerades vid den amerikanska staben US Centcom i Florida, själva styrcentralen för kriget mot terrorismen.
Den 8:e mars 2010 skrev Carl Bildt tillsammans med NATO-chefen Rasmussen en artikel i Washington Post, Don't discount Europe's commitment to Afghanistan. Artikeln avslutas med orden: "United States cannot do this alone, and will not have to; Europe, and Canada, will continue to be America's allies, partners and brothers in arms".
Vapenbröder. Där är vi idag. Svenska vapen och fordon, spaningsutrustning, soldater och officerare har nu fått den testbana de vill ha. Det har även framförts önskemål om att sätta in Viggen. Där är vi när de rödgröna nu meddelar att de tänker dra tillbaka trupperna från Afghanistan. En seger för inte minst Pierre Schori. För honom har trovärdigheten i Sveriges FN-engagemang och vår militära alliansfrihet står på spel i Afghanistan. Carl Bildt har en annan syn.
2010-08-26
Valet 2010, väljarmarknaden och de högstbjudande
En försvinnande liten del av svenska folket är medlemmar i något politiskt parti. Två till tre procent. Resten partilösa. Konsekvenserna? Allt svårare rekrytera medlemmar, valdeltagandet är långsiktigt sjunkande, förtroendet vacklar mellan politiker och allmänhet. 56% av de röstande bestämmer sig under valrörelsen. 20% på valdagen. Men partierna står starkare än någonsin. I alla fall ekonomiskt sett. Via partistöd, läs skattsedeln, finansieras valrörelsen med 296 miljoner.
Skattepengarna går till företagare inom reklam, kampanjer, opinionsundersökningar, kartläggning av motståndare, utarbetande av mediestrategier etc. Reklammarknaden i Sverige omsätter 6 miljarder så valet är småpotatis. Det handlar om kampen över nyhetsagendan, dvs media. Få ut sitt bud. Inte undra på att dom haglar. En nyhetsredaktion får dagligen hundratals pressmeddelanden. Av dom går 90% rakt ner i papperskorgen. Dom twittrar också.
Valrörelsen är en auktion där alla är högstbjudande. Totalt ska Alliansen och de Röd-Gröna satsa en 12 - 15 miljarder på olika reformer. Buden varierar. Statens budget ligger 2010 på 829 miljarder. Sveriges BNP uppskattas nästa år ligga på 3 250 miljarder. Statsskulden har pendlat mellan 1 100 - 1 400 miljarder under de senaste tio åren. Men skuldens andel av BNP har minskat från 70% 1997 till 39% i slutet av 2009. Slås skulden ut är vi skyldiga 127 000 / person. Under dessa omständigheter ser politikerna sitt jobb som styrt av korta fyra-årskontrakt snarare än ideologiska bindningar? Politiska entreprenörer. Bra eller dåligt?
2010-08-24
Jetströmmar, Rossby vågor och sommarens klimat
Tillbringat dagen med att fascinerad lyssna på sånt jag knappt förstår. Odlat min allsidiga inkompetens. De kunde gått igenom en matematisk formel, eller grammatiken i det utdöda språket sanskrit, eller DNA-metyleringar. Kan inget bedöma, bara lyssna.
Det handlade om klimatet. Om det kan inget nytt sägas som det skiftat under årmiljonernas gång. Nu gällde det sommarens hetta, ryska bränder, pakistanska och kinesiska översvämningar. . Enligt en artikel i New Scientist kan alltihop eventuellt ha att göra med att en viktig jetström ändrat riktning. Sju - tolv kilometer upp i atmosfären. Afrikansk värme var orsaken. Jetströmmen kom att likna det grekiska tecknet för Omega, inte den vackra bågform som den vanligtvis har. Det hade att göra med något som kallas fr Rossby vågor. Läs artiklen själv. Du förstår säkert mer.
2010-08-23
La Liga och Premier League
I helgen rullar La Liga igång, Premier League har redan startat. I England riktas mediaintresset fr a mot Manchester City. Sedan 2008, då arabiska ägare tog över klubben, har spelare köpts för över 350 miljoner pund. Till det kommer ytterligare 200 miljoner pund i upprustning av arena, kostnad för köp av klubben. 550 miljoner pund. Närmare 6 miljarder kronor. Man kan få svindel fr mindre. Annars skrivs mest om spelare som inte dragit upp gylfen utan trasslar med fruntimmer.
I Spanien drar Real Madrids nya manager, Jose Mourinho, till sig intresse. Plus Zlatan. Barcelona köpte honom för 700 miljoner förra sommaren. Spanska medier har räknat ut att varje Zlatan-mål hittills kostat 25 miljoner. Annars tog Barcelona i helgen hem den spanska Supercupen. Fint spel, Messi gjorde tre mål, David Villa debuterade. Messi har nu stänkt in 130 mål för Barcelona. Men han ligger långt efter andra Barca-skyttar: César har gjort 235 mål, Kubala 194, Samitier 178, Escolà 164, Alcàntara 137, Arocha 134.
Det fina med att vara sportfåne? Jo, det är med fotboll (eller idrott överhuvudtaget) som med kärlek, musik, djur, natur och arbete. Bra för ens vinglande känsloliv och skiftande mentala hälsa.
2010-08-22
Darwin - Wallace och den 20:e augusti 1858
Då lästes två artiklar upp i Linnean Society i London. De närvarande sov sig genom uppläsningen av texten. Satt och väntade på umgänge och eftersnack. Så går det ofta till här i livet. Där och då fick det som kom att utvecklas till vår tids främsta vetenskapliga förklaringsmodell luft under vingarna. För naturligtvis har 1858 års första version av evolutionsteorin 1.0 ytterst få likheter med dagens. Darwin och Wallace visste inget om platteutonik, fotosyntes, DNA eller epigenetik för att ta några exempel.
Men för vissa inskränkta själar - läs s k kreationister - står tiden still. De sätter in allt sitt blöta krut på att skjuta på Darwins och Wallace. Det är lika smart som att debattera vår tids kunskap om universum genom att ge sig på Galileo. Att tala med kreationister om Darwin / Wallace är som att tala med folk som tror att jorden är platt. Det enda argument de har är "jag", "jag" och åter "jag". Dvs jag vet eftersom jag läst Bibeln, jag tror, jag kan ... Nej, jag firar genom att läsa om en riktig höjdare.Charles brev till sin troende kompis Asa Grey i USA:
... "att fundera över de yttersta frågorna ger oss människor lika lite som en hund att grubbla över Newton. Vi är däggdjur, utrustade med däggdjurshjärnor. Helt enkelt inte gjorde för att grubbla över den sortens frågor" ...
2010-08-21
Kinas gränskonflikter
I takt med Kinas snabbt växande, moderniserade militärmakt växer grannländernas oro för Kinas territoriella krav. Här ges bakgrund och sammanhang.
2010-08-20
Valet 2010 och de två omutbara
Höjda över alla misstankar. Här finns beslutet. Daniel och Victoria är varken arbetstagare eller arbetsgivare. Därför kan inte ens frågan om muta resas... Eller som det står i beslutet: "Frågan är dock om deras uppgifter inryms i mutbestämmelsens uppdragstagarbegrepp" ...Inte heller kan miljardären Bertil Hults gåva utredas eftersom det inte går att muta personer som inte omfattas av lagstiftningen. Värdet av Hults gåva beräknas till mer än en miljon. Hovets kommentar finns här. Skit flyter.
Valet 2010 och politisk psykologi
Vad är det för processer politikerna försöker starta i våra skallar? Som nu Fredrik Reinfeldts senaste utspel att vilja göra Sverige till ett skatteparadis för låginkomsttagare? -"Det är en viktig vision", säger Reinfeldt och fortsätter med att säga att han inte kan påverka brutto- men nettolön. Det ska gå att kunna leva gott även på en låg lön.
Reinfeldt talar ofta om sitt intresse för psykologi. Utgår från att han inte menar psykoanalys eller KBT utan renodlad politisk psykologi? Som för övrigt är ett stort forskningsområde fr a i USA. Som alla politiska partier håller sig moderaterna med s k "fokusgrupper" där politiska utspel och tankar testas på olika målgrupper. Reaktionerna hjälper till att finslipa retoriken. Undrar vad "visionen" för ett Sverige som de lågavlönades skatteparadis har för bakgrund? För det finns en vetenskaplig kunskapsbas att bygga på med begrepp som agendasetting, priming och framing.
Och för att du inte ska tro att du är oförutsägbar så roa dig med att kolla i vilket parti som folk med din egen livsstil hör hemma. Klicka här bara. Vill du hellre ha svar på frågan hur folk som liknar dig röstar så klicka här? I din ålder, ditt kön, utbildning, hemort och yrke?
2010-08-19
Indiens och Kinas århundrade
I slutet på 1800-talet låg en rad "nya" länder i startgroparna: USA, Tyskland och Japan. De intog långt framskjutna positioner i 1900-talets historia och gör så även i 20-hundratalets. Tyskland och Japan förlorade andra världskriget men vann freden.
Idag ligger en rad nya länder i startgroparna: Kina, Indien och Brasilien. Vilken roll de kommer att spela under 20-hundratalet återstår att se. För Asiens del hoppas många på att Indien, Kina och Japan ska kunna undvika en repris av 1900-talets mörka europeiska historia. Två krig innan EU växte fram. Idag är EU ett gigantiskt experiment. Resten av världen följer det med intresse. Ska EU lyckas eller misslyckas? Kan en rättsstat och ett regelverk täcka det som en gång var kalla krigets Europa? Här ritas inga gränser om, de gamla bara flyttas. Länderna införlivas med EU. Det är EUs yttre gräns som gäller, inget annat. Tala om institutionsbygge i stor skala.
Kommer Indien, Kina och Japan att försöka något liknande? Dvs lösa sina militära, ekonomiska och politiska konflikter med ett övergripande asiatiskt regelverk? Ingen vet. Under tiden spekuleras det. Här finns en halvtimmas introduktion till Kinas växande betydelse. Fallgroparna för landets väg in i framtiden är många. Redan idag stiger löneanspråk. Framtiden vilar på förutsättningen att Kinas politiska "stabilitet" (dvs diktatur) fortsätter att hålla.
Det finns experter som redan nu siar om att Indien kan komma att segla upp som en viktigare asiatisk framtidsmodell än Kinas. För där finns redan demokrati, dvs förmågan av uttrycka politiskt missnöje. Kinas ledare säger att de inte kan tänka sig att införa den sortens demokrati förrän om tidigast hundra år.
Winston Churchills fjärilshus
Churchill tillhör mina husgudar. En dag ska jag vallfärda till Chartwell House där han levde. I min bokhylla står ett 40-tal böcker av och om honom. Att han målade, söp, var trogen sin fru ( hon var otrogen ), led av ständigt återkommande depressioner ( han kallade dom för "Svarta Hunden"), golfade, jagade, misslyckades med att fostra sina barn och älskade svanar, det visste jag. Men att han även han var svag för fjärilar (!), samlade som ung grabb och under officerstiden i Indien och t o m anlade ett litet fjärilshus, ett avelsprojekt, visste jag inte. Det gladde mig. Man lär så länge man lever. PS. Der Spiegel har i sitt senaste nummer en lång analyserande artikel av Churchills betydelse. De tackar Gud för att han fanns till hands samtidigt som de lyfter fram alla Churchills mörka sidor: imperialisten, krigaren, storhetsvansinnet, likgiltigheten för att offra soldaternas liv etc. Besöker du London så besök de rum varifrån han ledde en del av kriget. Finns här.
2010-08-18
Dykande labrador
Inte visste jag att hundar kunde dyka? Hålla andan i tio sekunder (som ovan)? Eller i tjugo sekunder (som nedan)! Dessutom ser den bra under vatten och bryr sig inte att den får vatten i öronen. Vilken personlighet!
2010-08-17
Valet 2010 och De Nya Mauderaterna
2006 sålde centern sitt tidningsimperium för 1.7 miljarder och blev därmed landets rikaste politiska parti. Maud Olofsson lät snabbt meddela att nu skulle centern satsa allt på att även bli det största borgerliga partiet. 2010 skulle antalet röster fördubblas till 16%. 2014 skulle centern vara större än Moderaterna.
Maud Olofsson blev därför den drivande kraften i att få partiet att skaffa ny "ideologi". Det gällde att nå de nya väljare = villaägande medel- och överklass i storstäderna. T ex med hushållsnära tjänster, ROT och RUT.
Idag riskerar centern att hamna utanför riksdagen. Jag har ännu inte sett någon bra analys hur det kom sig att centern kört i diket? Kan ingen fråga Maud vad som hänt? Och om hon fortfarande håller fast vid 2006 års plan? Gissa om hennes svar skulle få det att eka tomt ...
2010-08-16
Valet 2010 och marknadskrafterna
Hyresrätten ska ombildas till bostadsrätt. Grannarna muttrar, tycker synd om ungdomen som inte har råd köpa sig bostad. Orättvist är ordet. Lika överens som man är om den saken, lika överens är man att inte vara dum utan självklart köpa på sig en lägenhet! Värdet fördubblas ju över en natt, säger man leende!!! Alla gör sig en hacka. Så går det till. Moral väger lätt mot pengar. Marknadskrafter som opinionsbildare. Klaga sen inte över klassklyftor, inkomstskillnader och social oro.
En annan granne är förvirrad, vet inte hur hon ska rösta? Maken och hon har varit socialdemokrater, men nu har ju Alliansen gett dom uppåt 2 000:- mer i månaden! "Tror du Mona tar tillbaks dom pengarna? Om vi röstar på henne", frågar hon? Röstköp är ordet. Det fungerar oavsett vem som sitter vid maktens köttgrytor.
En som redan har bostadssrätt funderar på att sälja. Dom köpte för 50 000:- och räknar nu med att få uppåt miljonen. De kommer fram till att vänta. Och hoppas på att få ändå mer. Ett annat par, med bostadsrätt på en ö, köpte för samma pris. Idag får de 3.5 miljon för lägenheten. Till bilden hr att karln kallar sig för marxist. Vilken historisk ironi. Han ogillar aktier, men har inte lyft ett finger för att bli miljonär.
SAP går nu till val genom att måla upp en bild av ett Sverige i kris. Visst. Vi har massarbetslöshet. Närmare 9% procent. Undrar om grannarna bryr sig? De var tidigare socialdemokrater, men har nu blivit miljonärer och har dessutom fått 2 000:- mer i månaden att spendera? 24 000:- per år! Bara undrar .... Hoppas jag har fel.
Historiens två största ekonomier
Historiskt sett har - såvitt ekonomiska historiker nu kan bedöma den saken - Kina och Indien alltid varit de två geografiska områden vars ekonomier dominerat. Så att Kina nu uppges passera Japan och placera sig på andra plats är bara som det ska. Klicka på bilden så förstoras den. Den är tankeväckande.
2010-08-15
När attackeras Iran av Israel
Frågan har ställts och debatterats i ett par år. I senaste Atlantic Monthly skriver Jeffrey Goldberg, journalist med kontakter bland USAs och Israels tyngsta politiker, att en attack sannolikt kan äga rum under som studerat frågan i sju år, tror att en attack kan ske under kommande år. Här finns den artiklen. "You don’t want a messianic apocalyptic cult controlling atomic bombs". Naturligtvis ifrågasätts tesen. Här av tidningen Salon´s Glenn Greenwald. Att Iran kommer att attackeras, tas sedan upp och vidareutvecklas av James Fallow, president Carters gamla talskrivare.
En attack skulle få oljepriset att stiga till rekordhöjder: “the price of oil to spike to cataclysmic highs, launching the world economy into a period of turbulence not experienced since the autumn of 2008, or possibly since the oil shock of 1973.” Ett av de länder som skulle drabbas är Kina. Här finns en artikel som belyser Iran-frågan ur ett kinesiskt perspektiv. Det är Saudi som gäller, inte Iran:
"Saudi Arabia is now China's leading oil supplier. Iran's share in China's oil import, that nearly peaked at 16.3-16.4 percent in January-February 2009, consistently shrank to 11.8 in March, 10.6 in August, 8.5 in October, 6.9 in December, falling to 6.3 percent in January 2010. On the other hand, Saudi Arabia's share, that at times was lower than Iran's, has begun to pick up reaching over 27 percent (in September 2008 and February 2009), 24 (in July 2009), and over 23 percent (in November-December 2009)—more than three times over Iran".
Kina befinner sig sedan tjugo år i en industriell revolution och behöver tredubbla sin energikonsumtion fram till 2020. Här finns ett bra samtal, som podcast, om Kinas agerande i Palestina / Israel / Iran-frågan. Gillar du katastrofer i stor skala så finns det du letar efter här.
En attack skulle få oljepriset att stiga till rekordhöjder: “the price of oil to spike to cataclysmic highs, launching the world economy into a period of turbulence not experienced since the autumn of 2008, or possibly since the oil shock of 1973.” Ett av de länder som skulle drabbas är Kina. Här finns en artikel som belyser Iran-frågan ur ett kinesiskt perspektiv. Det är Saudi som gäller, inte Iran:
"Saudi Arabia is now China's leading oil supplier. Iran's share in China's oil import, that nearly peaked at 16.3-16.4 percent in January-February 2009, consistently shrank to 11.8 in March, 10.6 in August, 8.5 in October, 6.9 in December, falling to 6.3 percent in January 2010. On the other hand, Saudi Arabia's share, that at times was lower than Iran's, has begun to pick up reaching over 27 percent (in September 2008 and February 2009), 24 (in July 2009), and over 23 percent (in November-December 2009)—more than three times over Iran".
Kina befinner sig sedan tjugo år i en industriell revolution och behöver tredubbla sin energikonsumtion fram till 2020. Här finns ett bra samtal, som podcast, om Kinas agerande i Palestina / Israel / Iran-frågan. Gillar du katastrofer i stor skala så finns det du letar efter här.
2010-08-13
Tjugonio hedersdoktorat
Bara i England! Han har dessutom fått en drös i andra länder, bl a här i Sverige. "Vore dumt inte ta emot dom", säger Sir David. "Det är ju en hedersbetygelse". Fast allihop hamnar i byrålådan hemma i London. Men tro inte att han bara tar emot hedersdoktorat. I veckan var han i sina barndomstrakter för att mottaga en utmärkelse från Englands scouter. Dom ser Sir David som en stor inpirationskälla. Annars far han världen runt och jobbar med sin nya dokumentär, "First Life". Om vad vi idag vet om de första livsformernas uppkomst. Och hur de tog sig upp på land. Karln är 84 år.
Tony Judt
Han var en samtidshistoriker som rörde om i skallen. Det västerländska samhället är på drift, eftersom vi förlorat vår moraliska kompass. Den som andra världskriget gav. Efter det fanns en moralisk världsåskådning. Det var en europeisk guldålder, med ekonomer med socialt patos, som John Maynard Keynes, som stod vid rodret och utan att darra på handen satte kurs mot samhällelig stabilitet genom ökat välstånd och minskade ekonomiska klyftor. Det var det enda sättet att hålla totalitarismen stången. Sedan förändrades vänstern, blev mindre begiven på kollektivism och satsade mer på kvinnans, studentens, de svartas, lesbiskas och homosexuellas behov och rättigheter. Det gav den europeiska högern, som varit marginaliserad sedan andra världskriget, en chans till comeback. Då vänstern övergivit de värderingar på vilka välfärdsstaten var grundad, kunde högern nu i en framgångsrik manöver göra anspråk på stå som representant för just dessa värderingar. Keynes lärdomar kastades på sophögen och en ny generation av frimarknadstänkare, som Friedrich Hayek och Milton Friedman, tog över. Dagens ungdom riskerar att gå till historien som en ”förlorad generation” för vilken ingenting var eller är riktigt betydelsefullt eller värt att kämpa för. Vår känsla av samhörighet och solidaritet har i viss mån gått förlorad. En människans värde bestäms återigen av hennes förmåga att bidra ekonomiskt till samhället.
Kina som samhällsmodell
Tidningen Economist öppnar varje vecka sin hemsida för debatt. Nu har det handlat om Kina som samhällsmodell? Vilka länder kan inspireras av detta diktatoriskt styrda, rövarkapitalistiska land med 10% tillväxt under trettio år? Som lyft några hundra miljoner ur fattigdom? Länderna i arabvärlden? I Afrika och Asien? De som inte vill ha en västerländsk modell? Eller är Kinas alltmer framträdande roll, dess "soft power", mest uttryck för en överskattning av samma västerländska slag som den som Japan en gång utsattes för? På 1960- och 70-talen? Här finns argument för och emot, expertinlägg och läsarkommentarar.
2010-08-11
Pornografiska framtidsbilder
Göran Hägglund är frikyrklig. Kreationist. Fast det talar han helst inte om. Lika lite som han talar om evolutionen. Reklamen ovan kanske går hem hos ungdom och filmälskare? Själv ser jag något som Hägglund nog inte vill gå in på. Hur det djuriska tydligt och klart förnekas. Knäppt. För det djuriska i människan är ju det som förbinder oss med naturen. Inte den idylliska utan den oförutsägbara och väldiga. Den vars könsliv t ex inte går att hejda. Blommornas, djurens, trädens. Var går gränsen för könslivet? Inom oss förståss. Inte utanför. Men aggression då? Göran vill framstå som St Göran mot Draken? Ja, ta t ex det här med mat. Att äta kött. Först ska djuret dödas, sen slaktas. Sen tillagas, ätas. Så njuter vi av maten innan det är dags skita ut resterna. Tro mig. Det finns olika sorters allvar. T ex stollens. Dit Hägglund antagligen räknar såna som mig? Så de besinningsfulla dit han antagligen räknar sig själv och sina trosfränder. Hans fördomar om omvärlden skiljer sig från mina. De enda de frikyrkliga har gemensamt är tanken att deras liv inte är meningsfullt om det inte leder fram till det fördolda, himmelska målet. Själv tycker jag det är viktigare med samhörighet människor emellan än meningsfullhet.
2010-08-10
Undersökande fotbollsjournalistik modell UK
Här finns alla pikanta detaljer. Lättklädd bild på den 19-åriga hora som fick 10 000 för att gå i säng med det engelska landslagets center, Peter Crouch. Plus foto på taxichaufförens handskriva överenskommelse parterna emellan. Om priset. Så foto på det hotell, det rum och den säng där de låg. Plus horans sakliga berättelse om vad, hur och när de gjorde vad.
Undersökande journalistik av ett slag som får svenska medias täckning av Littorin-affären att framstå som närmast mönstergill. Också en uppföljning där man på ett "vetenskapligt" sätt förklarar varför rika karlar är otrogna. Det här är framtidens journalistik. Skvaller och kommersialisering. Förr handlade journalistik mer om tråkiga saker som bakgrund och sammanhang, idag handlar det om att tjäna pengar. Där är vi redan. F r o 1:a augusti 2010 är det fritt fram för SVT att, mot betalning, "produktplacera" varor och tjänster i sina program. Och självklart ska man göra det när det är fullt legalt? Bara följa tredje kapitlet tionde paragrafen som ger rätt att sälja och namnge varor och tjänster både före och efter programmen.
Undersökande journalistik av ett slag som får svenska medias täckning av Littorin-affären att framstå som närmast mönstergill. Också en uppföljning där man på ett "vetenskapligt" sätt förklarar varför rika karlar är otrogna. Det här är framtidens journalistik. Skvaller och kommersialisering. Förr handlade journalistik mer om tråkiga saker som bakgrund och sammanhang, idag handlar det om att tjäna pengar. Där är vi redan. F r o 1:a augusti 2010 är det fritt fram för SVT att, mot betalning, "produktplacera" varor och tjänster i sina program. Och självklart ska man göra det när det är fullt legalt? Bara följa tredje kapitlet tionde paragrafen som ger rätt att sälja och namnge varor och tjänster både före och efter programmen.
Epigenitik, orkidéer och klimatförändring
Forskarna oroar sig inte över klimatförändring i sig. Om väder och klimat finns det inget nytt att säga, som det varierat över årmiljonerna. Det som oroar vår tids forskare är snarare farten i den nu pågående klimatförändringen. Förr hann växterna med, trots att de satt fast. De fick ju tiotusentals år på sig för att anpassa sig: dra sig tillbaks, rycka fram eller vandra upp eller ner längs berg och dal. Det dagens klimatforskare fruktar att klimatförändringen sker för snabbt. Sannolikt bbara inom loppet av två-, trehundra år. Och då skulle växter inte hinna att anpassa sig, flytta hit eller dit.
En artikel i "Molecular Biology and Evolution" korrigerar nu den bilden. För efter att ha studerat orkidéer ur ett epigentiskt perspektiv, dvs att det kan ske ärftliga men reversibla förändringar i blommans DNA oberoende av förändringar i DNAts nukleotidsekvenser, så kan forskarna nu bara konstatera att orkidéens mutationer drivs av miljöfaktorer! Blomman kan alltså lättare och snabbare anpassa sig till klimatförändring. Darwin´s naturliga urval arbetar med epigenetisk variation. Och resultatet är artens snabba miljöanpassning. Bara inom loppet av ett par generationer.
Vill du följa blommor i svensk natur finns en utmärkt hemsida här.
Tsunamin, Haiti och Pakistan
Hittills har 14 miljoner män, kvinnor och barn drabbats. Hittills har mer än tiotusen byar raserats. Fler människor drabbas än under tsunamin i Indiska Oceanen och jordbävningen på Haiti. Klicka på bilderna så förstoras de.
Samtliga bilder är tagna från helikopter som undsätter folk så gott det nu går. Men alla är överens om det omöjliga i att hjälpa 14 miljoner i ett bottenlöst korrupt land. Hoppet står till den pakistanska armén.
2010-08-09
Har du hört musiken?
Kan all kunskap finnas upptagen i och uttryckas genom enkla handlingar?
Eller. Under vilka förhållanden kan du gå med på att livet har en mening?
Eller. Är skillnader i förkärlek, vad man gillar, det som utgör skillnaden mellan människor?
Frågorna rör så underliga saker att de på sätt och vis gäller en själv.
Det finns inga svar. Men lyssna på frågornas ton ...
Eller. Under vilka förhållanden kan du gå med på att livet har en mening?
Eller. Är skillnader i förkärlek, vad man gillar, det som utgör skillnaden mellan människor?
Frågorna rör så underliga saker att de på sätt och vis gäller en själv.
Det finns inga svar. Men lyssna på frågornas ton ...
2010-08-08
Barnarbete och moral
Inget är lättare än att sätta sig till doms över historien. Ta barnarbete. Minst 160 miljoner ungar bidrar idag till familjens försörjning. Och så har det varit. I början av 1800-talet arbetade en miljon barn i England, 350.000 i åldern 7–10 år. Det var självklart. Jane Humphries forskning beskriver denna period i brittisk historia, som sammanfaller med landets ekonomiska och imperialistiska inflytande. Orsakerna till barnarbete från slutet av 1700-talet och genom 1800-talet är många. De tidiga fabriksägarna, som etablerade sig vid floder för energins skull, fann att den lokala arbetsmarknaden var begränsad och att vuxna lantarbetare inte var lämpliga. De valde därför att skapa en ny arbetsstyrka som bestod av barn. En billig, formbar och snabblärd arbetsstyrka.
Av tioåriga pojkar från arbetarklassen arbetade cirka 35 procent under 1700-talet. Men 1791–1820 då industrialiseringen inleddes, steg siffran till 55 procent för att sen öka till 60 procent. 1791–1820 var 30 procent av alla åttaåringar, som tillhörde arbetarklassen, i arbete, de flesta med långa arbetsdagar och med endast lediga söndagar. De nya rönen visar hur Storbritanniens industriella revolution – den första i världen – från start var beroende av barnarbete och barnslaveri. Många av barnen fick inte ens lön, utan utfodrades och sov i sovsalar nära fabrikerna eller gruvorna. Barnarbete var vanligt även i Sverige. Och idag uppskattas 160 miljoner barn ägna sig åt det jorden runt. Media gör idag vad det kan för att ta bordet ur munnarna på dom ungarna men tar lätt på konsekvenserna. De borde söka upp barnarbetarna efter sina avslöjanden och se hur de fått det.
2010-08-07
Freud, reklam och nyttiga idioter
En bra TV-serie som belyser reklam- och PR-maskineriets framväxt i USA. Kanske inte så känt men mycket bottnade i Sigmund Freud och hans nära amerikanska släkting Edward L. Bernays. På 1920-talet tillbringade han sina somrar vandrade i Alperna tillsammans med Sigmund. Sen återvände han till USA och satte igång ... En som gillade resultatet hette Goebbels.
Får mig att tänka på vad Lenin kallade för "nyttiga idioter". Människor med diktatoriska instinkter, som vill göra om folk. Som Bernard Shaw, han som skrev My Fair Lady. Historien om karln som plockar upp en kvinna av folket för att göra om henne efter eget huvud. Inte undra på att Shaw föll i farstun när han träffade Stalin. Sån ville han vara. Den makten ville han ha.
Pakistan
Över helgerna brukade vi sommartid bila från Peshawar upp till Swatdalen. Det var svalare i bergen. Nu är broarna borta och slätten står under vatten. Så TV-bilderna rycker, hugger och drar. Ett annat liv i en annan kropp på en annan plats.
2010-08-04
Släkten förr och nu
Det blev tal, mat, dryck, skratt, musik och dans. Den yngsta som var där var två år, den älsta åttiosex. Släkten rymde livsöden från grekisk tragedi till Monthe Python-figurer. Mycket gick igen. Som ansiktsdrag, röstlägen, kroppshållningar, rörelsemönster och beteenden. Och yrken. Generna verkar använder våra kroppar som transportfordon. Folk blir folk genom att umgås med folk.
Mitt i natten, sjön glimmade utanför fönstret, vandrade tankarna vilse. Minnen av mor- och farföräldrar, när och fjärran, varvades med festens alla ljud och syner. Fr att sedan dunsta bort med funderingar kring DNA-resultaten från Genographic Project. Som visade att mitt DNA, som de flesta andra européers, kan föras tillbaks på en av de genetiska grenar som för tiotusentals år sedan lämnade Afrika (M 168, M 89), för att sedan via Mellersta Östern (M 172, M 304) folkvandra Medelhavet runt. Västerut. Söder om Alperna, bort till Pyreneerna (M 172) och in mot stäpplandskapet (M 170) i södra Frankrike. Där, för 25 000 - 30 000 år sedan, stannar DNA-analysen.
Ett skutt. I modern tid, dvs från 1700 och framåt, vet jag att släkten förvandlas till ett oöverblickbart virrvarr av bond- och prästsläkter, jägmästare, skräddare, smugglare, bagare och alkolister. En släkting har nämligen byggt upp en databas som hittills rymmer bortåt tvåtusenfemhundra namn. Och de är långt ifrån alla. Sånt kan få en att fundera lite grann. På sånt som aldrig går att få reda på. Vem man är och varifrån man kommer. Detta om den "kända" släkten. Men det finns en okänd också.
I Genographics egen databas får jag ett otal träffar på folk med samma DNA-profil som min egen. De finns i Ryssland, Europa, Australien, USA och Latinamerika. Folk blir folk genom att umgås med folk ...
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)