2009-11-05

Fotbollssång

Igår spelade Arsenal champagnefotboll, medan Liverpool gick på knäna. Deras tränare hyllades som en gud för några månader sedan, nu är han inte vatten värd. Bara hoppas laget kommer igen. De kan ju falla tillbaks på fans och världens mest populära fotbollssång, som föddes i Liverpool men nu spritt sig över världen. Första popversionen stod Gerry and the Pacemakers för. I början på 1960-talet gick låten upp på hitlistor i Europa och Nordamerika.



Låten skrevs 1944, då för musicalen "Carusell". Handlingen är enkel. Kille gör tjej med barn, rånar butik för att försörja henne, skjuts ner och dör i tjejens armar. Hon vänder sig förtvivlad sig till sin kloka mormor och frågar - hur det nu ska bli? Hur ska ja klara mig? Som svar sjunger mormor "You´ll never walk alone". Efter andra världskriget tog sig låten över Atlanten, från USA till England där den sjöngs på pubar och klubbar. Då till minne av alla som dött eller försvunnit under kriget. Det blev ofta tyst när sången klingat ut och många grät.



Låten var en av Elvis favoriter. Den finns på YouTube, men jag kan inte låta bli ta med Yolanda Adams religiösa version. Texten inbjuder ju till det. En bra låt får ju vingar och lever sitt eget liv. Vilken röst Yolanda har ...



Slutligen Liverpool-fansen själva. Att höra trettiofem tusen sjunga så läktaren gungar är en fantastisk upplevelse. Tala om OPERA! Glömmer aldrig de packade killarna som sjöng falskt så man fick sår i öronen. Men med vilken kraft och energi.



Så till slut texten. Den är jäkligt bra ...

2 kommentarer:

Burgschki sa...

You'll never walk alone är även FC St Paulis fotbollssång, lika mäktigt att höra den på Millerntor.

Anonym sa...

Kul! Aldrig hört det. Däremot om Hamburgs FC fotbollskyrkogård och deras fotbollsbegravningar! / Skäggmesen