2009-09-22

You´ll Never Walk Alone

Här några versioner av världens mest populära fotbollssång. Den föddes i Liverpool men har nu spritt sig över hela världen. Först ut var Gerry and the Pacemakers som i början på 1960-talet fick upp låten på hitlistorna i Europa och Nordamerika.



Låten skrevs ursprunglingen 1944 för musicalen "Carusell". Handlingen är enkel. Kille gör tjej med barn, rånar butik som försörjning, skjuts ner och dör i tjejens armar som förtvivlad vänder sig till kloka mormor och frågar hur det nu ska bli? Och mormor sjunger "You´ll never walk alone" som svar. Efter andra världskriget spreds låten över Atlanten. Från USA till England där den sen sjöngs på pubar och klubbar till minne av alla som dött eller försvunnit under kriget. Det blev ofta tyst när sången klingat utklart och många grät.



Kan inte låta bli att ta med Yolanda Adams religiösa tolkning. Texten inbjuder till det. En bra låt får ju vingar och lever sitt eget liv.



Slutligen Liverpool-fansen själva. Att höra trettiofem tusen sjunga så läktaren gungar är en fantastisk upplevelse. Tala om OPERA! Glömmer aldrig de packade killarna som sjöng falskt så man fick sår i öronen. Men vilken energi.



Så texten. Den är bra ...

Inga kommentarer: