2009-09-28

Miraklen i Kumbh Mela



De flesta europeer har aldrig hört talas om Kumbh Mela. Ändå är det utan tvekan den största vallfärden alla kategorier. Senast deltog 70 miljoner troende, något som får Jerusalem och Mecca att framstå som mindre events. Kumbh Mela är hinduernas stora religiösa högtid och firandet sker längs fyra pilgrimsorter vid heliga floder; Hardwar vid Ganges, Ujjain vid Shipra, Nasik vid Godavari och till sist vid Allahabad där floderna Ganges, Jamuna och Sarasvati flyter samman. Varje ort förknippas med solen, månens och Jupiter och den heligaste tidpunkten uppstår när alla dessa himlakroppar står i viss relation till varandra. En förvetenskaplig gissning om solsystemets uppkomst.



De troende faller tillbaka på en muntlig tradition som inte finns återgiven i någon av deras 18 heliga skrifter, Puranas. De två viktigaste heter "Mahabharata" och "Ramayana". Berättelsen går ut på att Devas, de goda gudarna, bad Asuras, de onda makterna, om hjälp för att hitta odödlighetens dryck, Amrta, som låg gömd på det kosmiska havets botten. Det gemensamma fiskafänget gav en riklig skörd.


Candra, månen, drogs upp tillsammans med Parijata, det träd som står i Indra's himmel. Sen kom Airavata, elefenten med fyra betar, och Kamadhenu, rikedomens ko, och Madira, vinets gud. Sen Kalpavrksa, önsketrädet och den himelska hästen Uccaihsravas. Gudinnan Laksmi, Dhanus den magiska pilbågen och Ratna, juveler av alla de slag. Så till sist,Dhanvantari, gudarnas läkare, som med sig hade det mest värdefulla av allt, Amrta, odödlighetens dryck.



Devas och Asuras hade kommit överens om att dela på odödlighetens dryck, men de började istället slåss om den. Under striden stänkte några droppar ner på jorden och hamnade i de heliga floderna. Det är därför man badar vid de heliga tidpunkterna. Firandet domineras av s k "naga akhadas", militanta, nakna asketer som ända sedan 800-talet hävdar monopol på särskilt heliga badplatser. Naturligtvis utbryter strider sekterna emellan om vem som egentligen "äger" dessa platser. Odödligheten står ju på spel. Många drunknar under slagsmålen ... Att se detta firande gör en fundersam. Jobbigast är alla tiggare. För dom är en västerlänning ett levande kassaskåp.

Inga kommentarer: