2009-09-26

Vulvan och Peeping Tom


En provokativ tysk feminist har nu skrivit en bok om vulvans kulturhistoria. Den som förvandlar många karlar till Peeping Tom som har sin egen medeltida historia. Han var skräddare och kunde inte låta bli att smygtitta på den nakna, vackra Godiva när hon red förbi på hästen. Här finns detaljer om Godiva och Peeping Tom.



Innan vi går in på boken, låt mig citera Michael de Montaigne: ..."Sexualiteten är allestädes närvarande och samtidigt skyddad av konvenansen som kräver att man förtiger den. Den själv är knuten till de ord man förtiger. Den liknar en inre skrift, inpräglad men inte uttryckt, som inte utvecklas i skrift. Kärlek är det dolda språket, den är de ord som finns inpräglade i oss alla"... Om du inte känner till Montaigne så kolla Kenneth Clarks skiss.



I boken, Vulva, skriver feministen Mithu M. Sanyal att i det medeltida Europa jämställdes kvinnans kön med något kaotisk, rent av med ingången till helvetet. Naturligtvis var det bara tokiga teologer och inga andra som kunde komma på såna tankar. Det hindrar inte alls att det finns gott om vulvor i Europas kyrkor. Motivet kallas då för Sheila-naa-Gigg. Här finns foton från alla de kyrkor i England, Irland och Frankrike där motivet återfinns. Sheela Na Gig finns också i ett 60-tal kyrkor i norra Spanien. Det här är inte mer förvånande än att den medeltida katolska kyrkan höll sig med egna bordellkvarter. Av ekonomiska skäl. Man ville sko sig. Bara hororna betalade kyrkan skatt var det OK med "verksamheten". Även kyrkans män besökte horhusen. Världen är sig lik.


En annan myt som kyrkan spred var att man kunde bli blind av att titta på kvinnans kön. Peeping Tom blev det ju. Mithu Sanyal tar också upp den grekiska myten om Baubo, en myt som hade fornegyptiska fruktbarhetsrötter. Här är kvinnans kön inte så skamligt som kristna kyrkofäder försökte göra det. Mithu Sanyal namnger så en rad i feministiska sammanhang tydligen erkända kvinnliga konstnärer och författare. Från tyskt 1920-tal till dagens New York. Det gemensamma är bla att de ägnat sig åt att studera sina vulvor. Valska Gert, Anita Berber, Carolee Schneemann, Judy Chicago, Kathy Acker och The Riot Grrrls. Ett särskilt hedersomnämnande ger Sanyal den då kända strip-teasedansösen Gypsy Rose Lee.



Personligen tycker jag inte hennes bok tillför något nytt. Den som vill veta mer kan rekommenderas tre klassiska böcker: "Images of Lust", "Images on the Edge" och "The Nature of Paleolitic Art" av Guthrie Dale? Istidens grottkonst är ju till 99% sexuell. De 30 000 - 18 000 år gamla istidsgrottorna är fullkomligt nedlusade av manliga och kvinnliga könsorgan. Har här skrivit om den boken, som bl a tar upp 18 000 år gamla grottristningar som återger samlag, striptease, pinuppor, bondage etc mm osv. Boken redovisar också de hittills älsta fynden av massagestavar, 18 000 år gamla, väl avslipade djurben. Inget är nytt under solen. Dåtidens människor var i stort de samma som dagens.

Inga kommentarer: