2009-09-15

Alunda-älgen


Alundaälgen (klicka så förstoras den) påträffades vid dikesgrävning vid Norrlövsta i Östhammar, Uppland. Ett bra inlägg i debatten om vad som är konst och icke-konst. En del tror att yxan importerats från finska Karelen. Oavsett är det utan tvekan den nordiska stenålderns vackraste djurskulptur. En vapenyxa av grönsten, vars ena ända är utformad som ett vackert älghuvud. En del menar att älgen ler? Som Mona-Lisa. Yxan har haft en symbolisk funktion och har inte använts i strid. Den är daterad till 4200 - 3200 f Kr.

Då stack de högsta delarna av Alunda socken upp som grynnor och skär i havet. Vid slutet av stenåldern stod havet ca 25 meter över dagens nivå. De östra delarna utgjordes av öar och grynnor i ett skärgårdslandskap. Två vikar skar in i landet, en i söder vid Lyan, och en i norr vid Lunda. Klimatet var varmare. Det slutna skogslandskapet dominerade med lövträd som ek, alm och lind. På torrare mark växte tallskog och björk. Granen var ganska ovanlig. Det fanns gott om älg, kronhjort, vildsvin, björn, mård och lo. Då började människor bli bofasta och omdana landskapet.

1 kommentar:

Anonym sa...

Den här kommer ganska sent. Jag letade efter Alunda Älgen, men hittade bara få länckar och ditt lilla tekst. I vår grannkomun (Hvittissocken) i sydvästra Finnland (Satakunta) hittades 1911 ett älg huvud (20 cm långt) från potatisfälttet. Enligt materiaalet tror man, att "yksan" importerades från västra karelen. Andar föremål, som presenterar olicka djur, har också hittats (älgar och björnar). Genemsamma "stil" samman bandar dom allihop och det tycks vara otroligt, att älghuvudet från Hvittis daterars mesolitiskt på grund av höjden över havsytan. Kan det vara möjligt, att en stenåldig stil förekommer 2-3000 år? Eller har dateringen varit felaktigt?
(jari.hokkanen at pp7 inet fi)