2009-09-27

Miraklen i Lourdes


Bernadette dog 1925, men så här ser hon ut idag. En fattig mjölnardotter som 1858 (året innan Darwins bok om Arternas Uppkomst) påstod att hon mött och talat med Jungru Maria. Idag ligger hon som Askungen - eller Mao - i glaskista. Katolska läkare, som undersökt hennes kropp, menar att miraklet består inte bara i att hon talade med Jungfru Maria utan också i att hennes kropp inte förmultnar. Hon ska, enligt läkarna, dessutom lukta gott. Många tror på det här. Klicka här för att se ett belysande reportage om den religiösa industri som växt upp i Lourdes. Det var med blandade känslor jag rörde mig bland pilgrimer och sjuka.



Till Lourdes i sydfrankrike vallfärdar 8 miljoner kristna / år. Hundratals hävdar sen lyckligt att de mirakulöst botats från sina sjukdomar efter att ha besökt den grotta där Bernadette mötte Maria. En vetenskaplig kommitté granskar alla dessa fall och avfärdar 99%. "Tillfrisknandet" går nämligen att förklara. En människa kan så leva sig in i sin sjukroll att hon tror sig vara sjuk fast hon inte är det. En stark emotionell upplevelse, som att kvällstid bäras i sin sjuksäng in i grottan omgiven av sjungande och bedjande släktingar som ofta tagit ut sina sista pengar för att resa till Lourdes, kan ge den sjuke tillåtelse att rädda ansiktet, dvs "tillfriskna". Folk kommer från hela världen. Denna lilla landsortsstad har numer egen flygplats.


Det senaste, av den katolska kyrkan, godkända "miraklet" gäller en MS-sjuk man som hörde en röst som sade "ställ dig upp"! Han gjorde det efter att ha varit sängliggande i åratal. Men hans tillfrisknande avfärdades som medicinskt förklarbar av den medicinska kommitén. Men eftersom prästerna alltid har sista ordet och det var länge sedan ett mirakel inträffade så körde de över sitt eget vetenskapliga råd. Vad ska med ett sånt till om man struntar i dess bedömningar? Å andra sidan, vad gör inte människor för att själva, och tillsammans med andra, få uppleva lycka? Gripande var det i alla fall att se alla sjuka som hoppades på mirakel. Blev glad att de hade något att tro på. Det behövde dom. Våra liv består av en blandning av dårskap och klokhet. De som bara talar om det med vördnad och efter politiskt korrekta regler utelämnar över hälften.

Inga kommentarer: