2007-06-30

Mer om golfbanans sothöns V

Med dålig tillgång på mat, ständigt tiggande ungar har föräldrarna svårt klara av situationen. De väljer därför ut sina favoriter, driver bort de ungar de inte gillar genom att bita dom över skallen. Men den unge som ogillas av den ena föräldren kan gillas av den andre.

Betten varar från någon sekund till några minuter! Effekten uteblir inte. Ungen håller sig på avstånd. När hungern driver den tillbaka får den nya bett. Och nya. Och nya ...

De som utsätts för det här - vanligtvis de senast kläckta - blir svagare och svagare och svagare. Och ju ynkligare dessto likgiltigare blir föräldrarna. En del ungar svälter helt enkelt ihjäl. Andra bits ihjäl. Föräldren tar ungen över skallen och skakar den sen så våldsamt att ungen far upp ur vattnet, slängs fram och tillbaks som en vante. Någon eller några minuter. Sen är den ungen död.

Vitsen med sothönsens beteende är att de nu har en kull ungar, 3 - 4 stycken istället för 9 - 13, som de klarar av att mata. Beteendet kallas infanticide. Finns hos många djur - från fåglar till björnar.
BBC Wildlife november 1998

Inga kommentarer: