2007-06-30

Mer om golfbanans sothöns IV


En vuxen sothönas mage väger omkring 100 gram. De sväljer grus för att underlätta matsmältningen av cellulosan i vattenväxterna. Ungarna, som totalt väger mindre än 50 gram, kan inte göra samma sak, smälta växtdelar. De ger inte heller de proteiner ungarna behöver för att snabbt växa till sig. Ungarna måste ha kött tills de är så stora att de har den kroppsvikt och det matsmältningssystem som behövs för att kunna sätta i sig grus och smälta växtdelar.

I en unges liv är det bara insekter som gäller de två första veckorna. De som är lättast för föräldrarna att fånga lever på vattenytan. Eller alldeles under ytan. Om väder, vind och temperatur är OK kan de finnas i enorma mängder. Får inte ungarna kött så dör dom. Klarar de sig övergår de succesivt till att äta mer och mer växtdelar. Vid 10 - 12 veckors ålder käkar de samma mat som föräldrarna, dvs mest vattenväxter.

Problemet med sothönsen på golfbanan är att deras andra kull inte sammanfaller med nån rik tillgång på insekter. Toppen är redan passerad.

För att få mat gäller det för ungen att vara så nära föräldern som möjligt. Först fram när hon hittar mat. Ungarna förföljer dom därför hela dagen, tiggande och pipande. Jämför med havsörn som lämnar ungarna och söker av ett 30 km stort område i jakt på mat. Sothöns jagas dygnet runt. Därför har de utvecklat märkliga beteenden för att handskas med problemen.

Inga kommentarer: