2007-06-12

Att prata med älgar


Det hände för en vecka sedan vid tretiden på morgonen. Var på väg ner till sjön för att ringmärka fågel. Då stod den plötsligt där på ängen. En vilsen fjoling. När kalvningstiden för kon är inne, gör fjolårskalven en bitter erfarenhet. Kon som tidigare månat så om kalv blir nu som förbytt. Med bakåtstrukna öron och rest ragg gör hon häftiga utfall mot sin helt oförstående kalv. Efter attackerna gör den försök att närma sig kon på nytt.
Men aggressionen avtar inte och kalven får klart för sig att nu är det allvar. Motvilligt tvingas den lämna kon. Nu är den helt vilsen. Det går därför lätt att locka den till sig. Om man lärt sig härma kons lockläte. En konst som de flesta av landets 300 000 jägare kan. Så när jag lockade på den kom den från 50 till 15 meter innan den kastade om och försvann. Fin upplevelse!

För det går att tala med älgar. Under två perioder. Med fjolingar under den period då de stöts bort, dvs maj månad. Men den bästa tiden är september, under älgbrunsten. Djuren har olika kontakt- och lockläten.

- det vanliga kontaktlätet: mellan vuxna djur och mellan ko och kalv.
- visslingen: en skarp och genomträngande, djup, fyllig vissling kopplad till speciella situationer. Som att kalven är på drift, ko och kalv jagas och kon då ställer av kalven.

Brunstläten:
- tjurens brunstläte: när han svarar på lockläte från ko eller följer en ko som ännu inte är villig att låta sig paras. Tjurens brunstläte har olika mellanformer. Ett nasalt, knarrande läte.
- tjurens klunkande: hörs ofta då han kommer på ett doftspår från en ko. Har beskrivits som lätet från en stor sten som studsar under vattnet nedför en fors.
- kons lockläte: ett utdraget klagande, fallande läte omgivet av de vanliga kontaktlätena.

Irritations- och agressionsläten:
- ett gnäggande läte: används av båda könen i samband med markeringar och upprätthållandet av den sociala rangordningen. Förekommer ofta inför utfall mot rival eller från kon om hon drar sig undan parning.
- utmaningsläte: om man härmar kons brunstläte, får svar och då härmar tjurens brunstläte tror han att en rival är¨på ingående. Man kan då riskera att få in en förbannad tjur till lockplatsen.
- vrålande läte: uttryck för hot eller rädsla. Har hörts då kalv som följt kon har skjutits. Kon har då snurrat runt och vrålat.
- klapprande läte: två typer av klapper. Dels ett som man tror kan göras med klövarna , dels ett som görs med munnen. Sällsynt. Innebörd okänd.

Varningsläten:
- hostande läte: när kon lockar kalven till sig. Kalven lyder tvärt.
- knarrande läte: ska påminna om en groda och vara ljust i klangen.

Blåsningar och frustningar:
- jamande läte: den späda kalven har diverse läten för sig
- gnällande läte: när kalven blir äldre låter den mer som en gnällande hund. Särskilt om den blir övergiven
- vanligt kontaktläte: med stigande ålder övertar kalven de vuxnas kontaktläten, om än ljusare i klangen

Att det går utmärkt att locka till sig älg visade sig under förra årets älgjakt. Sköt då en älg på lock.
Gunnar Sundh: Locka älg!

Inga kommentarer: