2007-06-27

Istidens grottkonst - 20 000 år gammal


I sydfrankrike, i Dordogne-distriktet, några timmars bilkörning öster om Bordeaux, ligger världens största koncentration av förhistorisk konst. I istidsgrottor. Krypande på alla fyra, i skenet av fladdrande vekar i skålar fylld av djurfett, trängde dåtidens människor hundratals meter in i smala, kolsvarta grottor .... För att måla. Så viktigt var det ..... För ofarligt var det inte att ge sig in. Urgamla skelett efter grottbjörn har återfunnits.
De hundratals målningarna är enastående. Vilka proportioner! Vilka fäger! Vilken stilkänsla! Dagens biologer häpnar över vad de ser. Hur kunde de måla detta? Direkt ur minnet? I mörkret? Få till proportioner så vi ser exakt vad de ville att vi skulle se? Som stoet som ska föla. Andra målningar avbildar björnar, zebror, magnifika renhjordar och mammutar. Mindre ristningar avbildar djur som lax och sköldpadda.
Den mest kända grottan heter Lascaux. Kom dit en eftermiddag, fick köa för att komma in. Men det var det värt. Varför dåtidens människor gjorde dessa målningar får vi aldrig någonsin veta. Men de märken som finns på målningen, som ax eller strån, finns i andra istidsgrottor. I Frankrike, Tyskland och Tjeckien. Forskarna tror att de kan vara ett slags varumärke. En symbol för den eller de stammar som gjorde målningarna.
Grottorna användes i tusentals år. Till vad?

Inga kommentarer: