2007-06-17

Bro Hof - golf för de rikaste



Besökt Bro Hof Slott: Sveriges dyraste golfsatsning. Sveriges nya superbana. Golfbanan för landets rikaste. Mälarens Drottning etc. Rubrikerna har varit stora och feta.

Det är ingen tvekan om att detta är ett med alla mått mätt helt unikt projekt. Ekonomiskt ( räkningen är idag på väg mot 400 miljoner ), tekniskt ( banan är fascinerande blandning av ny och gammal byggteknik ) och layoutmässigt ( den är t ex byggd för en daglig publik på 300 000 ). En "vanlig" golfbana kostar omkring 20 miljoner att bygga.

Björn Årös, miljardär och ägare till banan, betalar hela kalaset ut egen ficka.

Klubbhuset består i grunden av en slottsliknande byggnad. Ritad av samma arkitekt som ritade Uppsala Universitet. Invändigt liknar klubbhuset mest av allt en brittisk klubb från 1800-talet. Väggpaneler, möbler, tavlor - allt upphandlat av Örås fru. Under fyra år besökte hon auktioner England runt för att hitta det hon och hennes arkitekt behövde.

Det tog några år att hitta den mark på vilken banan byggdes. Villkoren var två: 30 minuters färdväg från Stockholm / Arlanda och beläget vid en sjö. Samtliga markägare, privata som kommunala, inom denna radie kontaktades.

42 golfbanearkitekter kom sedan med förslag till bana. Amerikaner som Tom Fazio, Jack Niclaus, Kyle Phillips, Robert Trent Jones tävlade med europeiska och svenska golfbanearkitekter. "Ingen svensk höll måtte", säger Örås.

Robert Trent Jones förslag segrade. Resultatet har blivit en nordamerikansk sea-sidebana utan träd, utan buskar. Belägen vid havet så vinden kommer i spel. Det gör inget, men den kala banan sgillar ja inte. Golf ska vara en naturupplevelse. Det är inte Bro Hof. Banarkitekter som Kyle Phillips och Peter Nordwall står närmare mitt banideal. Titta på Kingsbarns eller Sand.
Det hindrar inte att Bro Hof är en imponerande skapelse.

Örås tillsatte sen arbetsgrupper. En vardera för sponsorer, spelare, publik och media. Var och en fick formulera 10 absoluta krav, totalt 50, på banans utformning. Trent Jones förslag omarbetades därefter 14 gånger.

Den som har 340 000 till övers kan köpa ett medlemskap i Bro Hof. Årsavgiften är 11 000.

"Det kostar att ha sommarstuga och segelbåt", svarar Örås. "För den med bra inkomst är det inte någon stor utgift. Den som vill kan också ta banklån".


Men även solen har fläckar. Banarbetarna arbetar 10 timmar / dag för att hålla banan i skick. Störs inte spelarna av det? Och rangers ska införas som ser till att varje fyrboll ska gå runt på 3:45.
Men allvarligast är att Upplands Bro´s kommun stämt Bro Hof för miljöbrott. På vissa områden har nämligen banan byggts på mark som är off-limits, tillhör naturreservat.

http://www.brohofslott.se/

1 kommentar:

Anonym sa...

Skulle 3:45 för en fyrboll vara en dålig sak?