2011-04-22

SVT:s Krig och Fred


SVT sänder en TV-serie om svenska soldater i Afghanistan. I det senaste avsnittet är den afghanska polisen huvudaktör. Men vi får inte veta särskilt mycket om den, trots att kunskapen finns redovisad i ett otal rapporter. Vi har att göra med en korrupt, politiskt agerande samling som ser till egna intressen.

Ledarskiktet består ofta f d krigsförbrytare med sidoinkomster som utpressning, rättslöst våld, vapen- och knarkhandel. Svenskarna har inte, lika litet som någon annan, getts mandat till att ingripa mot dom. Ett sådant skulle kasta ut landsdelen i krig, eftersom dessa afghanska tongivande politiker, militärer och ekonomer bygger upp privata förmögenheter genom dessa verksamheter. Och talibanerna gör samma sak.

Ska serien skapa något annat än förvirring, bör den skildra de omständigheter som råder, inget mer eller mindre. För det är pinsamt höra svenska militärer beklaga att den afghanska civilbefolkningen inte har förtroende för sina afghanska poliser eller militärer. Det finns kanske anledningar? Folk kanske lärt sig en del under trettio år av krig? Som bekant gillar småfolk inte rovdjur, men får ändå lära sig leva med dom.

Inga kommentarer: