2011-04-04

Frågor utan svar


Vi är begränsade. Syn och hörsel är trimmad till max. Ett snäpp till och vi skulle inte stå ut med intrycken.Nu passerar de flesta obemärkt. Vi använder en bråkdel av våra sinnen. Kanske en procent.

Kroppen är begränsad. Inte för elitgymnaster, löpare, hoppare, boxare, djuphavsdykare etc. Men för de flesta oss.

Tankemässigt då? Hur är det med begränsningar där? Är vi uppdragna speldosor? Som sedan barnben blivit formaterade av arv och miljö och sedan uppgraderats under livets gång.

En text som tydligt beskriver en sorts mental, nästan mediemässig begränsning, är Johannes Uppenbarelsebok. Den mest okristna av Bibelns böcker, men den mest inflytelserika genom sin historiesyn. Genom Guds ingripande har historien, individens och samhället, getts riktning och mål. Ondskan ska störtas, ett himmelrike öppnas för oss alla. Har Aftonbladets och Expressens tidningsmakare läst Uppenbarelseboken?

Ersätt Gud med Gustav Vasa, Per-Albin eller Erlander. Eller andra ledare, ingen nämnd ingen glömd. Följer de inte samma grundritning? Avslöja, mobilisera, störta, bygg upp en ny himmel och en ny jord tills det är dags fr att avslöja, störta och bygga nytt. Drömmen om den nya människan är alltid ny.

Inga kommentarer: