2011-04-07

Spanien nästa ...

Enligt Pär Magnusson, nordisk chefsanalytiker på Royal Bank of Scotland, är marknaden efter att Portugal kastat in handduken "egendomligt avslappnad inför Spaniens dystra utsikter. Är det ett tillstånd av verklighetsförnekelse? Råder en känsla av att om Spanien ryker så är hela euromarknaden körd, och då kan man lika gärna leva de sista dagarna i bunkern utan hämningar?", skriver Magnusson i ett marknadsbrev.

Enligt Magnusson saknas i dagsläget beredskap för att undsätta Spanien finansiellt, om det skulle bli nödvändigt.

"Spanien är så stort att det i praktiken skulle tvinga fram en gemensam finanspolitik på riktigt, och de politiska stämningarna i de länder som förväntas plocka upp notan är milt uttryckt inte så vänligt inställda till en sådan utveckling", avslutar han. Har aldrig hört talas om karln.

Swedbanks Cecilia Skingsley säger motsatsen: ”Nu finns en beslutsprocess för hur man ska hantera den här typen av problem. Det skapar någon slags stadga. Risken för ett nytt svart hål i klass med Lehmankollapsen 2008 ser jag som extremt liten”, säger hon och vill tona ned skräckscenariot att skuldnedskrivningar i något av krisländerna skulle smitta Europas banksystem med svåra kreditförluster.

Inga kommentarer: