2011-04-07

Rockstjärnor, UFO:s och reliker


Rockindustrin är som den är. Drugs, sex and rock´n roll. Skrikande ungdomar, dans och sång, utlevelse. Är dom ett modernt svar på medeltidens religiösa svärmare? Hur ska man se på den fotvårdare som en gång klippte Elvis Presleys tår, sparade hans tånaglar och nu säljer dom på E-bay? Eller på dom killar och tjejer som samlar ligg med mer eller mindre kända rockartister? Ingen nämnd, ingen glömd.

Eller fotbollspublikens dyrkan av sina stjärnor? Fotboll kallas ju för vår tids religion. Masshysterin, pengarna, samlarna (autografer, tröjor, skor etc ) och så skandalerna.

När korsriddarna år 1204 plundrade Konstantinopel tömdes staden på reliker. Många hamnade i Italien, Frankrike och Tyskland. Uppskattningsvis 3 600 reliker från 496 helgon. T ex det bord där Jesu intog sin sista måltid, hans liksvepning, sågen som fällde hans kors och den måttstock med vilken Josef och Maria mätte hur mycket Jesus växte som liten, år för år. För att ta några exempel. Ett annat är att horindustrin blomstrade längs pilgrimsvägarna. I den heliga staden Rom var 20% av befolkningen horor.

Att det i stor skala rör sig om typiskt mänsklig blandning av bedrägeri och längtan efter att bli grundlurad är ganska självklart. Med girigheten som startmotor. Och självförhärligande som slutprodukt ( ... jag knullade med Elvis ... ). Men hur ska man beskriva dessa människor? Dom är ganska många.

Inga kommentarer: