2011-04-20
Odysseus, cyklopen och dvärgelefanten
På ön Tilos i den grekiska övärlden hittade man för några år sedan, i samband med utgrävningar, fossil och benrester efter dvärgelefanter. De levde på ön för c:a 10 500 år sedan, c:a 8 500 f Kr. Som fullvuxen var den inte mer än någon meter i mankhöjd. Man hittade rester av en fullvuxen hona och en unge. Fler fynd har gjorts i Medelhavsregionen.
I Homeros hjälteepos om Odysseus, förekommer cykloper, människoätande jättar med ett enda öga mitt i pannan. En av dom stängde in Odysseus och hans män i sin grotta för att äta upp dem. Men Odysseus överlistade cyklopen och lyckades fly, men först efter att ha bländat honom genom att köra glödgad träpåle i cyklopens enda öga.
Finns det samband mellan antika myter av det här slaget och fynd av förhistoriska djur? Kan greker ha hittat skallen av en dvärgelefant? Tolkat dess näshål som ett öga? Ingen vet, men forskare finns som tror på den här sortens samband.
Ett annat exempel är gripen. I årtusenden har folk diktat om detta djur. Kan tron ha vuxit fram ur fynd av förhistoriska djur? Kan myten om djuret, dess utseende och vanor ha varit ett sätt att försöka förstå vad man hittat?
1590 gjordes det första försöket att avbilda ett paleontologiskt fynd. I Klagenfurt i Tyskland står den staty som blev resultatet. Skallens form baserades på ett grottfynd från 1335. Idag vet vi att skallen en gång satt på en noshörning.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar