2011-04-29
Att tala med älgar
Det går att tala med älgar. Vad forskarna vet så håller de sig med ett tjugotal olika läten. Kanske mer. Inge vet bestämt. Med fjolingar talar man bäst under den period då de stöts bort, dvs under maj månad. Men bästa tiden slå upp språklådan är i september, under älgbrunsten.
Det som krävs mer än något annat är tålamod. När man härmat en älg gäller det att sitta still i åtminstone femton - tjugo minuter. Så länge står älgen i regel och lyssnar innan den ger sig till känna, avancerar mot lockropets källa. När man hör den komma är det dags att återigen locka, sen sitta still och vänta. Locka i olika riktningar innan du ger upp och söker ett nytt ställe.
Djuren har olika kontakt- och lockläten:
- det vanliga kontaktlätet: mellan vuxna djur och mellan ko och kalv.
- visslingen: en skarp och genomträngande, djup, fyllig vissling kopplad till speciella situationer. Som att kalven är på drift, ko och kalv jagas och kon ställer av kalven.
Brunstläten:
- tjurens brunstläte: när han svarar på lockläte från ko eller följer en ko som ännu inte är villig låta sig paras. Tjurens brunstläte har mellanformer. Än ett nasalt, än ett knarrande läte.
- tjurens klunkande: hörs ofta då han kommer på doftspår från en ko. Har beskrivits som lätet från en stor sten som studsar under vattnet nedför en fors.
- kons lockläte: ett utdraget klagande, fallande läte omgivet av de vanliga kontaktlätena.
Irritations- och agressionsläten:
- ett gnäggande läte: används av båda könen i samband med markeringar och upprätthållandet av den sociala rangordningen. Förekommer ofta inför utfall mot rival eller från kon om hon drar sig undan parning.
- utmaningsläte: om man härmar kons brunstläte, får svar och då härmar tjurens brunstläte tror han att en rival är¨på ingående. Man kan då riskera få in en förbannad tjur till lockplatsen ....
- vrålande läte: uttryck för hot eller rädsla. Har hörts då kalv som följt kon har skjutits. Kon har då snurrat runt och vrålat.
- klapprande läte: två typer av klapper. Dels ett som man tror kan göras med klövarna , dels ett som görs med munnen. Sällsynt. Innebörd okänd.
Varningsläten:
- hostande läte: när kon lockar kalven till sig. Kalven lyder tvärt.
- knarrande läte: ska påminna om en groda och vara ljust i klangen.
Blåsningar och frustningar:
- jamande läte: den späda kalven har diverse läten för sig
- gnällande läte: när kalven blir äldre låter den mer som en gnällande hund. Särskilt om den blir övergiven
- vanligt kontaktläte: med stigande ålder övertar kalven de vuxnas kontaktläten, om än ljusare i klangen
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar