2011-02-21

Simma eller sjunk


I Sverige är det i dag fler som inte arbetar än som gör det. 2007 var det 11 av Sveriges 290 kommuner som hade en problematisk försörjningsbörda, avfolkningskommuner som Västerbotten, Bjurholm och Åsele. I Värmland Eda, Munkfors och Årjäng. Norrbottens Haparanda, Pajala och Övertorneå samt i Bergslagen Hällefors och Ljusnarsberg. Men även Landskrona, en kommun med stora sociala problem och utanförskap. Här finns rapporten.

Redan 2012 kommer 73 kommuner att ha en extrem försörjningsbörda. Och 2015 har antalet stigit till över 100. Det är jämförbart med kommunernas läge under 90-talskrisens värsta år.

I en rapport från Sveriges Kommuner och landsting sammanfattade analysen med ett resonemang om vad de demografiska förändringarna ställer för krav omräknat i högre skatter: ”Fortsätter vi att finansiera välfärdstjänsterna på samma sätt som i dag motsvaras det av en skattehöjning med ungefär 13 kronor år 2035.” Det ska jämföras med att den genomsnittliga kommunalskatten i dag är drygt 31 kronor. Kommunalskatten ska alltså ligga på 44 kronor framöver för att ro skutan iland.

Inga kommentarer: